Afbeelding
.

Gemeente Hattem doet mee aan Orange the World 2023

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM- Gemeente Hattem is medestander in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne van de Verenigde Naties; Orange the World. Daarom kleurt vanaf 27 november de Dijkpoort oranje en wappert de Orange the World vlag aan de gevel van het stadhuis en de kerktoren. 

Wethouder Tjitske Siderius wil actief een bijdrage leveren aan het doorbreken van de cirkel van geweld. “We denken vaak dat dit niet bij ons in de buurt plaatsvindt, maar het tegendeel is het geval. Ook hier in Hattem en omgeving zijn er meisjes en vrouwen die gebukt gaan onder mentaal of fysiek geweld. Vaak zie je het niet. Want ze weten het goed te verbergen. Maar dat betekent niet dat het er niet is. Door aandacht te vragen voor het onderwerp, bewustwording te creëren en het gesprek hierover op gang te brengen, hoop ik dat we met elkaar zorgen voor die gewenste veilige(re) leefomgeving”. Om het onderwerp op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken, wordt de film ‘She said’ op dinsdagavond 28 november om 19.30 uur vertoond in MFC de Marke vertoond. Deze film legt één van de meest spraakmakende verhalen van Hollywood bloot. Het is de aanleiding voor de #Me too-beweging; deze beweging gaat over het seksueel misbruik van meisjes en vrouwen. De film is gratis toegankelijk voor alle Hattemers. 

Deze avond wordt i.s.m. de soroptimisten uit de regio georganiseerd. Na de film is er gelegenheid om over de film en het onderwerp na te praten. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne duurt tot 10 december, en de tussenliggende dagen zijn de wereldwijde ‘16 Dagen van Actie tegen Geweld tegen Vrouwen’. In Nederland doet inmiddels een overgrote meerderheid van de gemeenten en provincies jaarlijks mee aan de campagne. Dit doen zij o.a. door een gebouw oranje uit te lichten of de Orange the World vlag uit te hangen en door in de gemeenteraad, provinciale staten en lokale samenleving extra aandacht te besteden aan het bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes.