Afbeelding
Foto: Dennis Dekker

Nieuwe dirigente The Unknown Singers

· leestijd 1 minuut Algemeen

EPE - Gemengd koor The Unknown Singers bestond vorig jaar 45 jaar. Aan het eind van het jaar werd er een succesvol jubileumconcert gegeven. Nu staat er een nieuw project op stapel dat draait om ‘wereldsteden’. Een project dat overigens opgepakt wordt, met een nieuwe dirigent. Na 9 prachtige jaren neemt Rina Nass afscheid. Ze wordt opgevolgd door Joëlle Beimers. De enthousiaste Zwolse die normaal enkel werkzaam is als zangeres en muzikant, heeft veel zin in deze nieuwe klus. “Het enthousiasme van dit koor werkt aanstekelijk.”

Het koor is opgericht in 1977 door ongeveer twintig zangers en zangeressen, die allen in het onderwijs werkten. De zangstijl was toen close harmony. Inmiddels zingen de bijna dertig koorleden een meer gevarieerd programma. Van jazzstandards, tot popsongs, van ballades tot uptempo liedjes. “We zingen van alles wat. De muziekcommissie stelt het nieuwe programma samen voor het nieuwe Wereldsteden-concert waar we aan gaan werken. Ik zag al prachtige stukken langskomen waarin diverse steden centraal staan. Dans Le Port d’Amsterdam van Jacques Brel bijvoorbeeld. Of Budapest van George Ezra. Maar ook Let’s Go To San Fransisco van The Flower Pot Men en Walking in Memphis van Mark Cohn gaan we dan onder meer uitvoeren.”

Het gemengde koor uit Epe (repetities vinden elke woensdagavond in de Jenaplanschool plaats, red.) is nu al een paar weken met Joëlle aan de slag. “Ik heb de afgelopen weken proefgedraaid met Rina. Maar eind juni neem ik het stokje letterlijk over. Dan volgen er een paar vakantieweken en vanaf september gaan we werken aan ons bijzondere Wereldsteden-concert.”

Joëlle Beimers is in 2019 afgestudeerd aan het conservatorium in Zwolle. Sindsdien werkt ze als zangdocent, muzikant en (jazz)zangeres. “Via mijn website www.beimers-music.nl is daar wel wat meer over te vinden.” Hoe ze ooit in contact kwam met dit gemengd koor uit Epe? “Herman Nijkamp uit Epe is de dirigent van Bigband Allotria waar ik ook in zing. Herman hoorde dat dit koor een nieuwe dirigent zocht en heeft mijn naam doorgegeven. Toen ben ik gebeld.” Diverse kandidaten meldden zich aan en Joëlle is uiteindelijk geselecteerd. “Ik vind het geweldig leuk om te doen. Het is wel even omschakelen. Voorheen opereerde ik nog te veel als zangeres. Inmiddels weet ik dat ik een paar seconden vooruit moet denken om de koorleden de juiste aanwijzingen te kunnen geven.” Naast het uitvoeren van de nummers, besteedt Joëlle veel aandacht aan timing en dynamiek. “Daarvoor doen we diverse extra oefeningen. Ik hoop dat de koorleden daar wat aan hebben.”

Idealiter zouden er eigenlijk wel wat nieuwe leden bij het koor moeten aanhaken, vindt Joëlle. “En dan het liefst mannen die de tenor- of baspartij zingen. Want daar missen we nu helaas wat kracht en volume. Zou dit project wellicht iets voor jou kunnen zijn? Meld je dan vooral aan. Het liefst als vast nieuw lid natuurlijk. Al is het ook mogelijk om enkel voor de duur van ons komende Wereldsteden-project mee te zingen”, aldus Joëlle.

Meer weten? Surf dan naar de website www.theunknownsingers.nl. Tekst en foto: Dennis Dekker.