Afbeelding
Foto: Dennis Dekker

Jubileumconcert The Unknown Singers

· leestijd 2 minuten Algemeen

EPE- Gemengd koor The Unknown Singers bestaat 45 jaar. Op 6 november vindt er daarom een jubileumconcert plaats in de Grote Kerk in Epe. Twee enthousiaste koorleden worden voorafgaand aan een repetitie geïnterviewd. Nel Bohré en Josje Kooij vertellen over hun hobby, over het koor en over het concert.

Nel Bohré uit Vaassen is er letterlijk vanaf het eerste uur bij. “Ik ben vanaf de tweede repetitie één van de Unknown Singers.” Nel weet nog goed hoe het koor ooit ontstaan is. Wijlen Chris de Klerk, directeur van de Gildeschool, begon de zanggroep ooit samen met twee ouders van de oudercommissie. “Ik was ook werkzaam in het onderwijs en kwam Chris eens tegen tijdens een ‘cursus zingen’ die de onderwijsbond organiseerde. Daar vertelde hij over het naamloze koor dat opgericht was. Ik was meteen verkocht. Bijna iedereen die toen lid was, had een baan in het onderwijs. Vandaar dat we in de volksmond onderwijskoor heetten. Binnen een paar maanden waren er zeker twintig leden. De dirigenten Herman Rekers en Mario Telnekes waren de grondleggers van onze zangkunst.” Het koor kreeg vervolgens al snel haar huidige naam. Toen was het koor inderdaad wel wat onbekend, maar meer dan 45 jaar na dato, lijkt die naam niet echt meer te passen. De leden komen niet meer alleen uit de gemeente Epe, het gemengde koor is in de wijde regio bekend. Ongeveer dertig personen repeteren wekelijks in de Jenaplanschool ’t Hoge Land. Rina Nass is al jaren de dirigent en Gijs Hermans is de begeleidend pianist. Nel: “We zingen een heel afwisselend repertoire. Van Engelse volksliedjes tot uitdagendere klassieke stukken, musicalliederen en moderne nummers. Het is heerlijk om te zingen bij dit koor.” Josje Kooij uit Epe behoort tot de verse aanwas van het koor. Ze is er pas bij vanaf afgelopen april. Ze zat eerst jaren bij een ander koor, maar kon het zingen niet missen. “Ik word er gewoon heel erg blij van. Als ik ’s nachts na de wekelijkse repetitie wakker wordt, dan hoor ik het laatste nummer dat we oefenden vaak nog nagalmen in mijn hoofd.”

Het jubileumconcert zal staan in het teken van het thema ‘Licht en Donker’. Toeschouwers horen de mooiste liederen die daar mee te maken hebben. Stay Summer Breath van Stephen Foster bijvoorbeeld. Of het Engelse volksdeuntje The Market Bell. Of het lied Rhythm of Life afkomstig uit de musical Sweet Charity. De dames vervolgen: “Het concert bestaat uit vier delen. En leuk om te vertellen? Ons jubileumconcert wordt twee keer onderbroken door een bijzonder intermezzo.” De ene keer speelt pianist Gijs Hermans achtereenvolgens een deel uit de bekende ‘Mondscheinsonate’ van Beethoven en een eigen interpretatie van het lied ‘Eleanor Rigby’ van de Beatles. Het andere pauzeonderdeel wordt verzorgd door cabaretière Lonneke Dort (ooit winnares van de juryprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival). Ze zal de aanwezigen vermaken met enkele droogkomische liedjes en prachtige dromerige nummers. Wil je ook naar het jubileumconcert komen? Dat kan, er zijn nog kaarten te verkrijgen. Entree bedraagt 10 euro (inclusief koffie of thee en iets lekkers). Surf even naar de website www.theunknownsingers.nl om je ticket te reserveren. Het jubileumconcert begint om 14.00 uur, de kerk is open vanaf 13.30 uur (ingang Beekstraat). Lijkt het je leuk om een keer vrijblijvend een repetitie bij te wonen? Het koor oefent iedere woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de Jenaplanschool ’t Hoge Land. Vooral tenoren en bassen zijn welkom. Meer informatie is te verkrijgen via email: thusepe@gmail.com of tel. 06-50270705 (Marijke Veldwijk, secretaris). Op de foto Nel Bohré (vooraan links) en Josje Kooij (vooraan rechts). Foto en tekst: Dennis Dekker.