Afbeelding
Foto: .

‘Rijk kom over de brug met geld in 2026 en 2027’Gemeente Heerde: Inzetten op uitvoering van plannen

· leestijd 1 minuut Algemeen

HEERDE-De gemeente Heerde heeft haar huishoudboekje op orde. Het jaar 2022 wordt afgesloten met een positief resultaat van ruim 5 miljoen euro. Ook de komende jaren is de gemeente prima in staat om uitvoering te geven aan haar taken en het uitvoeren van het coalitieakkoord ‘Samen leven, samen doen’. We bieden huishoudelijke zorg, werken aan woningbouwplannen, zetten in op een duurzame economie, dragen bij aan de regionale opgaven en willen inwoners vaker en nauwer betrekken bij onze besluitvorming.
Kijken we wat verder vooruit dan ontstaat er een ander beeld. Het College van burgemeester en wethouders maakt zich zorgen over de sterk afnemende bijdrage van het Rijk in 2026 en 2027. Die bijdrage vormt zo’n 60 procent van onze inkomsten. Voor elke door het Rijk uit te voeren taak ontvangen gemeenten middelen. Wethouder Wolbert Meijer: “Door een aantal veranderingen (opschalingskorting, aanpassing accres en herverdeling van het Gemeentefonds) ontvangen we zo’n 3 miljoen minder vanaf 2026. En dat terwijl het aantal taken toeneemt. Daarbij worden we niet voldoende gecompenseerd voor kostenstijgingen als energie, rente, inflatie en loonontwikkeling. Ook hoort Heerde tot de zogenaamde nadeelgemeenten: door een nieuwe verdeelsleutel voor het gemeentefonds krijgen we structureel nog eens €700.000 minder. Daarom mijn herhaalde oproep: Rijk kom over de brug met geld voor 2026 en 2027 zodat wij onze taken naar behoren kunnen uitvoeren. Dat geeft rust en stabiliteit in ons verder prima op orde zijnde huishoudboekje.”
Gelukkig staat de gemeente Heerde niet alleen in de oproep voor een eerlijker Rijksbijdrage. Omdat alle gemeenten door de kortingen van de Rijksoverheid op het Gemeentefonds in problemen komen, heeft de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de gesprekpartner voor de Rijksoverheid namens de gemeenten) opgeroepen om in te zetten op (onder meer) het schrappen van de geplande korting en vergoeding van de gestegen lonen en prijzen.
Jaarrekening en perspectiefnotaDe waarschuwing van wethouder Meijer over de toekomstige financiële ontwikkelingen begeleidt de jaarrekening 2022 en perspectiefnota 2024-2027, die binnenkort door de gemeenteraad worden besproken.
De jaarrekening over 2022 blijkt onverwacht positief uit te vallen met een positief saldo van ruim € 5 miljoen. Dit komt voor een heel groot deel door de bijdrage van het Rijk aan de opvang van Oekraïners en de verhoogde uitkering van het Rijk, zoals in de zogenaamde septembercirculaire werd aangekondigd: samen goed voor € 2,9 miljoen. Het positieve saldo wordt voor een groot deel ingezet voor de algemene reserve, waarbij een deel wordt geoormerkt voor de ontwikkeling van het dorpscentrum van Heerde. Ruim € 2 miljoen wordt toegevoegd aan de investeringsreserve voor de Noordgouw.De jaarrekening wordt op 26 juni in de raad behandeld.