Afbeelding
Foto: Uit handen van burgemeester Wiggers ontving de heer Jan van Loo het vindersloon

Eerste kievitsei in Heerde gevonden

· leestijd 1 minuut Algemeen

HEERDE- Het eerste nestje met maar liefst drie kievitseieren is maandag rond 12.15 uur gevonden in het Wapenvelder Broek door de heer Jan van Loo. 

Dit is later dan vorig jaar. Het nestje met het eerste kievitsei werd toen op 17 maart gevonden door de heer Boeve. De heer Van Loo heeft op dinsdag 21 maart het ‘vindersloon’ ontvangen uit handen van burgemeester Jan Willem Wiggers. Dit bestaat uit een geschenkbon en een bos bloemen. 

Weidevogelbeschermer

De heer van Loo is een gepassioneerd weidevogelbeschermer en vrijwilliger bij de Stichting Vrienden van het Boerenland. “Gisterochtend stapte ik uit de auto en keek door mijn verrekijker, toen ik de kieviet zag zitten. Die is aan het broeden dacht ik direct. Ik kon er zo naartoe lopen en ja hoor!”, vertelt Jan van Loo. “Ik doe dit al jaren, ik denk wel twintig jaar. Het is prachtig om zo in de natuur bezig te zijn, de vogels te bekijken en observeren, en mee te helpen aan de bescherming van de vogels”, aldus Van Loo. “Hij is me net voor geweest!”, lacht Bernard van ’t Land, coördinator van de vrijwilligers van Vrienden van het Boerenland. “Zondag heb ik hier nog gelopen met mijn kleinzoon, maar net niet dát weiland.” Van ’t Land vertelt dat het 28 dagen duurt voor de eieren zijn uitgebroed. Hoe hoog het percentage is dat uitkomt, verschilt per jaar. “Twee jaar geleden lag dat op 80%, maar vorig jaar slechts op 30%. Toen hadden we veel last van marters.”

Vrienden van het Boerenland 

Vrienden van het Boerenland zijn sinds 1990 actief om de biotoop van de flora en fauna te behouden en verbeteren in de westelijke IJsseldelta tussen Zalk en Wilp. De vrijwilligers zijn van maart tot juli bezig met verschillende maatregelen om nesten met eieren en jonge vogels te beschermen. Het gaat dan vooral om de bescherming van de grutto, kievit, tureluur, wulp en scholekster. 

“Het zoeken van kievitseieren is een traditie die in de gemeente Heerde nog altijd leeft en past binnen de Cittaslow-gedachte, waar dergelijke tradities hoog worden gehouden”, aldus de gemeente.

Afbeelding
Afbeelding