Afbeelding
Foto: Dennis Dekker

Sander Boom doet mee aan SBS6-programma IJsmeesters

· leestijd 2 minuten Algemeen

VAASSEN - Hij woont aan het randje van Vaassen. Rondom zijn woning bevindt zich veel bos. En ook een enorme schuur met ontelbaar veel zaag- en andere bewerkingsapparaten. Beitels, bijlen, kettingzagen, raspen, vijlen. Logisch: want Sander Boom noemt zichzelf woodcarver. 

Van origine opgeleid tot timmerman. Inmiddels richt hij zich vooral op exclusieve, moeilijke klussen. Daarbij is de kettingzaag vaak zijn hoofdzakelijke gereedschap is geworden. Sinds een paar weken doet Sander mee met het SBS6-programma ‘IJsmeesters: een koud kunstje’ waarbij zes getalenteerde ijskunstenaars strijden om een prestigieuze bokaal en de titel IJsmeester van 2023. De finale wordt zondag 26 februari rond 20.00 uur uitgezonden. Een goede reden om de Vaassenaar dus even te interviewen.

Eerst moeten we wel even terug in de tijd. Want waar is die voorliefde voor de kettingzaag eigenlijk begonnen? In 2007 doet de Vaassense timmerman spontaan mee aan de eerste editie van Fasna Carving. “Ik hielp één van de initiatiefnemers en was er puur voor de lol. Internationale kandidaten vroegen me hoe lang ik al aan het carven was. Toen ik zei dat ik net een dag begonnen was, werd mijn talent ingezien.” Een jaar later behoort hij in Nederland al tot de beste carvers. Dan begint het pas echt. Sindsdien doet hij elk jaar mee aan (internationale) woodcarving-wedstrijden. Ook gaat hij blokken ijs met zijn kettingzaag te lijf. Hij wordt meerdere malen Nederlands Kampioen, en gooit ook tijdens wereldbekerwedstrijden hoge ogen. Hij mag op uitnodiging zelfs naar Alaska komen om mee te doen aan een WK Ice Carving. 

Uitdaging

Als hij ook houten figuren voor opdrachtgevers gaat maken, ontstaat er een bijzonder eigen bedrijf genaamd Boomwoodcarving. “Als andere mensen afhaken omdat het moeilijk wordt, dan kom ik om de hoek kijken. Een houten deur afhangen, is leuk om te doen, maar na een paar keer vind ik die klussen ongelofelijk saai worden. Ik zoek altijd de uitdaging. Ik wil graag unieke werken maken.” Inmiddels geeft Sander ook cursussen en workshops in woodcarven. Momenteel werkt hij onder meer voor De Apenheul. Daar wordt door anderen een standaard houten brugconstructie gebouwd. Sander krijgt vervolgens de volledige hand om hier iets aan toe te voegen. “De standaard ingrediënten zijn er. Ze vragen mij steeds om de smakelijke jus toe te voegen. Zo heb ik het houten kunstwerk bij de entree ook gemaakt.” Dit keer gebruikt hij hele oude, kronkelige stammen hardhout om de brugconstructie verder aan te kleden en te verfraaien. 

Vorig jaar is de Vaassenaar weer uitgeroepen tot Nederlands Kampioen Wood Carving. “Toen werd ik gebeld of ik mee wilde doen aan dit SBS6-programma.” Een eer? “Ach, het carvingswereldje is klein. Ik word wel vaker ergens voor gebeld”, meldt hij bescheiden. 

Toch is dit tv-programma waarbij Sander één van de deelnemers is die ijssculpturen net even anders dan zijn gewone werk. “Een blok ijs is een ‘makkelijker canvas’, vind ik. De blokken zijn allemaal hetzelfde. Je weet dus wat je kunt verwachten. Dat is bij een kromme boomstam wel anders.”

Rustig en beschouwend

Zie Sander in het tv-programma aan het werk en je merkt dat hij anders denkt dan zijn medekandidaten. Daar waar iedereen met de nodige stress schetst en tekent en meet en uitdenkt, is Sander vooral rustig en beschouwend. “Ik heb het idee in mijn hoofd. Ik meet niet veel. Ik begin al heel snel met zagen. De zaag is mijn gereedschap. Daar doe ik het mee. Ik duik er vol in en blijf vooral dichtbij mezelf. Dat is mijn werkwijze.” En uiteindelijk merkt Sander dat de verhoudingen toch wel aardig kloppen. “Het plaatje in mijn hoofd komt er wel redelijk goed uit, ja.”

Bonkige blokken van honderden kilo’s ijs transformeren bij Sander in sierlijke leeuwenkoppen of in prachtige boompartijen. Hij werkt razendsnel. “Hup, wegzagen. Een grove opzet maken en rap tot de kern komen. Om vervolgens meer tijd besteden aan de fijne afwerking en de finesses en de schitteringen in het ijs.”

De inspiratie voor zijn werken komt letterlijk dagelijks op zijn pad. “Ik ben altijd met vormen bezig. Als ik op de mountainbike door het bos cross of aan het hardlopen bel, zie ik steeds weer iets inspirerends. Dat neem ik vervolgens mee naar mijn werk.”

Deelname aan dit tv-programma was een geweldige ervaring, besluit Sander. Al was er één aspect minder leuk. “Je werkt aan beelden van ijs. Je weet dat die sculpturen maar tijdelijk bestaan. Om die reden heb ik meer met hout. Dat blijft. Daar maak je anderen veel langer blij mee.” Foto en tekst: Dennis Dekker.