Afbeelding
Foto: Dennis Dekker

Janny Bolink geeft lezingen en workshops in Taiwan

· leestijd 1 minuut Algemeen

EPE- Taiwan; Janny Bolink kwam er de afgelopen jaren al diverse malen onder andere vanwege het onderwijssysteem. Erg interessant, maar her en der zeker ook voor verandering vatbaar. Janny uit het Eper buurtschap Wissel is al jaren zeer actief in het Jenaplanonderwijs. Ze mocht meerdere keren op uitnodiging van het Taiwan Experimental Education Centre naar Taipei om lezingen en workshops over die vorm van onderwijs te geven. De afgelopen anderhalve week vertoefde ze weer in de Taiwanese hoofdstad en kwam met prachtige verhalen en veel inspiratie terug. “Onze belangrijkste boodschap? We willen stimuleren dat ze in het basisonderwijs werken met heterogene groepen kinderen.”

Janny was jarenlang directeur van de Eper Jenaplanschool ’t Hoge Land. Vervolgens werkte ze voor een Jenaplanschoolbegeleidingsdienst. Inmiddels heeft ze een eigen bedrijf (www.jannybolink.nl) waarbij ze onder meer Jenaplanopleider is voor scholen in Nederland en is ze KiVa-trainer voor de RUG. “Je merkt het: Jenaplanonderwijs zit in mijn hart.”

Leraren en studenten in Taiwan hebben twee keer per jaar de mogelijkheid om zich bij te scholen over allerlei onderwerpen. “Dat gebeurt tijdens de zomervakantie en de wintervakantie in dat land. Op uitnodiging van het Taiwan Experimental Education Centre hebben we diverse malen workshops gegeven op de universiteit in Taipei. De afgelopen jaren waren we vanwege corona online aanwezig, nu mogen we het land weer in. Dit keer stonden er meer dan 100 deelnemers op de lijst om naar onze presentaties te luisteren en om mee te doen met onze workshops.”

De Epese was niet de enige Nederlander die voor dit doel diverse lezingen en workshops in Taiwan gaf. “Ik ga steeds samen met Jaap Meijer. Hij was directeur van de Nederlandse Jenaplan Vereniging. Sinds 2017 komen we daar jaarlijks (met uitzondering van die eerder genoemde coronajaren, dus) om tijdens de Summer School op de universiteit van Taipei (NCCU) kennis en vaardigheden over het Nederlandse onderwijs te verschaffen. Ook in de zomer gaan we weer. Doordat het land weer openging na corona waren wij dit keer ook aan het programma van de Winter School toegevoegd. De afgelopen dagen hebben Jaap en ik daar dus weer vol enthousiasme gewerkt aan het Jenaplanonderwijs.”

In Taiwan is inmiddels veel enthousiasme voor deze vorm van onderwijs. “Er is zelfs een Taiwanees boek uitgekomen met het thema Jenaplanonderwijs.” Het boek is gebaseerd op de informatie die Jaap en Janny de afgelopen jaren aan de deelnemers gaven. De uitgave is gemaakt door de mensen van de NCCU. “Het was verplichte literatuur om deel te mogen nemen aan Winter School.”

Een aantal belangrijke onderwerpen die de afgelopen dagen ter sprake kwamen? “In Taiwan heeft een kwart van de basisscholen minder dan vijftig leerlingen. Uiteindelijk zullen scholen op het platteland door die hele kleine klassen het dus erg moeilijk gaan krijgen. Het idee? Voeg klassen bij elkaar en werk met heterogene groepen. Dan zitten (net als in het Jenaplanonderwijs) meerdere leeftijden bij elkaar. Gevolg: jonge kinderen leren van oudere kinderen, en andersom. Je geeft kinderen veel meer verantwoordelijkheid. Iemand die ergens heel veel over weet, wordt in zijn of haar kracht gezet. Deze aanpak was niet gebruikelijk in Taiwan. Daar houdt men vast aan het jaarklassensysteem, waardoor er hele kleine klassen zijn. De deelnemers aan onze cursusdagen willen hier dus alles van weten. De mensen daar, zijn enorm leergierig. Dat zorgde voor ons voor een zeer inspirerende tijd.” Tekst en foto: Dennis Dekker.