Afbeelding
.

Het belang van investeringen in je kennisniveau vaak onderschat

· leestijd 1 minuut Algemeen

Regelmatig onderschatten werkenden het belang van een investering in hun eigen kennisniveau. Het valt te verklaren door de huidige werkloosheidscijfers; de baanzekerheid van werkenden is zeer goed door de grote vraag naar werkenden. In tijden waarin de werkloosheid toeneemt als gevolg van reorganisaties binnen organisaties, wordt vaak gekeken naar de waarde die medewerkers toevoegen aan de organisatie. Het toevoegen van waarde lukt op zo’n moment alleen, wanneer je kennisniveau op peil is. Datgene wat je tien jaar terug tijdens een opleiding Bestuurskunde leerde, valt niet meer te vergelijken met de lesstof die momenteel aangeboden worden aan studenten. Reden genoeg om op z’n tijd een aanvullende opleiding te volgen. Het houdt je interessant voor werkgevers. 

Verbreed je vaardigheden in je huidige rol 
Niet alleen is het interessant een opleiding te volgen om je kennisniveau over specifieke onderwerpen van een update te voorzien. Kijk ook naar mogelijkheden om je vaardigheden uit te breiden. Denk bijvoorbeeld na over een management opleiding, wanneer je de komende jaren een volgende stap wilt zetten in je professionele carrière. Hetgeen je tijdens een dergelijke opleiding leert, kan ook in je dagelijks werk van pas komen. Het helpt je bijvoorbeeld collega’s aan te sturen, wanneer je zelf als senior actief bent binnen je huidige team. Van een senior wordt verwacht dat deze niet uitsluitend werk uitvoert, maar tegelijkertijd een coachende rol uitvoert om de minder ervaren collega’s te ondersteunen. 

Volg je opleiding naast je dagelijks werk 
Je kunt de verschillende opleidingen vaak naast je dagelijks werk volgen, in de avond of op dagen die je hiervoor vrij mag maken van je manager. Sommige opleidingen zijn volledig vanuit huis te volgen; bij andere opleidingen worden de lessen op locatie aangeboden. Dat laatste heeft zeker bij langer durende opleidingen vaak de voorkeur van studenten. Het voordeel van lessen op locatie is dat de interactie tussen de docent en studenten doorgaans beter is. Evenals dat je de mogelijkheid hebt om je professionele netwerk uit te breiden. Connecties die op een later moment in je carrière van pas kunnen komen. 

Financiering van opleiding via werkgever 
De financiering van een opleiding gerelateerd aan het werk wat je momenteel uitvoert kun je regelen via je werkgever. Veel werkgevers bieden een vergoeding aan werknemers die hun kennisniveau verbeteren bij een erkend opleidingsinstituut. Mocht jouw werkgever deze mogelijkheid niet bieden, dan zou je ook naar het STAP-budget kunnen kijken.