Afbeelding

Uitvaartleider Martine van der Snel actief in Epe

· leestijd 1 minuut Algemeen

Het begeleiden van familie bij het afscheid van een dierbare is dankbaar werk, vindt Martine van der Snel. Zij is namens Wenz Uitvaart het vertrouwde gezicht in Epe en omgeving voor uitvaarten. “Het vak uitvaartbegeleiding draait voor mij om zingeving en om het persoonlijke contact dat je hebt met mensen wanneer een dierbare is overleden”, vertelt Martine van der Snel aan de keukentafel. Dat is vaak ook de plek waar zij bij familie thuis het eerste gesprek heeft. “Zo’n gesprek aan de keukentafel is heel waardevol. Mensen vertellen hun persoonlijke verhaal en daardoor kun je samen met de familie de uitvaart voorbereiden. Ik vind het heel bijzonder dat je tijdens zo’n heftige en intieme periode met de familie samenwerkt. Als je dit beroep met passie wil doen, moet je je hart laten spreken. Daar hoort een traan bij en ook een lach.”

De 42-jarige Martine van der Snel, getrouwd en drie kinderen, woont al bijna haar hele leven in Epe. Ze volgde bij Meander in Zwolle de uitvaartopleiding en werkt inmiddels twee jaar als uitvaartleider. Sinds augustus vertegenwoordigt zij in haar woonplaats uitvaartonderneming Wenz Uitvaart, die gevestigd is in Lieren. “Epe is mijn thuis. De mensen kennen mij hier, dat voelt vertrouwd. Tijdens de afscheidsweek heeft de familie de regie, maar ik heb dagelijks contact. Al naar gelang de behoefte van de familie bel ik op of ga ik langs.” Martine vindt het belangrijk dat mensen de tijd krijgen om de uitvaart te regelen. “Mensen hebben het gevoel dat ze in korte tijd belangrijke beslissingen moeten nemen. Dat is niet nodig. Wij zorgen voor rust. De eerste dag hoeft niet al gelijk een kist te worden uitgezocht.”

Wenz Uitvaart heeft respect voor traditie, maar biedt ook ruimte voor vernieuwing. “Er is tegenwoordig veel mogelijk. Het hoeft niet meer standaard in een aula of uitvaartcentrum. Als iemand is overleden, is het mooi als deze persoon thuis kan worden opgebaard. Dat iemand tot het laatst toe in de vertrouwde omgeving kan blijven, is belangrijk voor het rouwproces. De condoleance kan ook thuis plaatsvinden, maar ook in een tuin of op een andere plek.” Martine: “Een uitvaart moet passen bij de overledene. Daarom is het prettig als bekend is wat zijn of haar wensen zijn. Daar zijn speciale wensenlijsten voor die je, ook al ben je niet ziek, in kunt vullen. De dood bespreekbaar maken, kan rust geven.” Ook de nazorg vindt Martine erg belangrijk. “Een aantal weken na de uitvaart ga ik nog een keer langs bij de familie om te vragen hoe het gaat.”

Voor meer informatie over uitvaartbegeleiding kunt u contact opnemen met Martine van der Snel via martine@wenz-uitvaart.nl of telefonisch via tel. 055-3671166 of tel.06-18971478.