Afbeelding
.

Benefietconcert voor de Voedselbank

· leestijd 2 minuten Algemeen

EPE- Onder de noemer Salon Chopin geeft pianist Marien van Nieukerken uit Epe samen met sopraan Johannette Zomer uit Zutphen een benefietconcert waarvan de opbrengst in zijn geheel naar de Voedselbank Vaassen, Epe, Heerde & omgeving gaat. Het bijzondere concert vindt plaats op donderdag 24 november om 20.00 uur in de Grote Kerk in Epe. 

Via de zoon van Marien, pianostemmer en restaurateur, werd het contact tussen de kerk en de pianist gelegd. “Mijn zoon vertelde dat de kerk op zoek was naar een handzaam model vleugel.” De twee partijen kwamen bij elkaar en de koop werd beklonken. “De familie van Nieukerken heeft ons de kans gegeven om een vleugel aan te schaffen”, legt de koster van de kerk, Jan Bibo uit. Met de verkoop van de piano heeft Marien meteen een concert op de vleugel aan geboden. “In overleg hebben we besloten om het concert voor een goed doel te doen.” Johannette legt uit: “We waren aan het brainstormen welk goed doel we zouden kiezen toen er net in het nieuws kwam dat er zoveel extra mensen gebruik moeten maken van de Voedselbank.” De keuze was daardoor niet moeilijk meer. De koster vult aan: “En door het concert wordt er niet alleen geld bij elkaar gebracht maar ook extra aandacht aan de Voedselbank en hun werk besteed.”

Voedselbank bittere noodzaak

Thea en Rob van Amersfoort, degenen die 15 jaar geleden de Voedselbank hebben opgericht, zijn natuurlijk blij met het concert. “We vinden het een geweldig initiatief dat ook heel nodig is want we krijgen het steeds drukker en drukker.” Haar man vult aan: “We gaan al richting de honderd gezinnen die gebruik maken van de Voedselbank en de verwachting is dat dit slechts een voorbode is van wat gaat komen. Toen we begonnen, kwamen vooral mensen uit de onderkant van de maatschappij bij ons maar dat is nu verschoven naar het midden.” Niet alleen maken meer mensen gebruik van de Voedselbank, maar ook de aanvoer wordt minder. “De leveranciers worden ook steeds zuiniger.” Thea vertelt dat er gezinnen zijn die van 30 euro per week moeten rondkomen. “Als wij er niet zouden zijn dan zouden ze met een lege maag naar bed of naar school gaan.” Marien spreekt daarop de hoop uit dat het concert kan bijdragen aan het verlichten van de nood. En Bibo geeft aan dat het ook belangrijk is: “dat mensen niet het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan.” Het echtpaar geeft aan dat veel mensen denken dat de Voedselbank onderdeel is van de gemeente maar ze benadrukken dat dat niet het geval is. “Wij zijn een particulier initiatief met 50 vrijwilligers dat ondersteund wordt door donateurs.” 

Salon Chopin

Tijdens het benefietconcert worden werken van Frédéric Chopin gespeeld, maar ook van zijn tijdgenoten zoals Robert en Clara Schumann, Felix Mendelssohn, Franz Liszt en anderen. “Het gaat om liederen maar ook om pianosolo’s”, aldus Johannette. Tijdens het concert zal aan de hand van tekstfragmenten de verbinding tussen de gekozen composities en Chopin worden geschetst. Zo ontstaat een levendig beeld van Parijs, dat destijds het culturele middelpunt van Europa was. Kaarten à 15 euro (inclusief consumptie) kunnen gekocht worden bij de Grote Kerk en bij de VVV Epe. De kosten voor de jeugd zijn 7 euro. Na het concert is het mogelijk om bij de uitgang van de kerk nog een extra donatie voor de Voedselbank te doen. Het concert begint om 20.00 uur. Voor meer informatie over de Voedselbank kunt u kijken op www.voedselbankvaassen.nl