Afbeelding
Foto: Jantine den Toom (bibliotheek) en Bertine Bouw-Verkuyl (coördinator taalklassen gemeente Epe) bekijken het Nederlands/Oekraïense boek Samen sprookjes lezen

Oekraïense boeken voor taalklassen

Algemeen

REGIO- Bibliotheek Noord-Veluwe en de scholen werken samen om Oekraïense kinderen die op de Noord-Veluwe verblijven leesplezier te bieden. 

Door bibliotheek Noord-Veluwe zijn tweetalige boeken uitgereikt voor de Oekraïense kinderen die taalklassen bezoeken. Bertine Bouw-Verkuyl, directeur van de K. Norelschool en de Anne de Vriesschool, heeft voor de taalklassen in Epe deze boeken ontvangen van Jantine den Toom, teamleider Educatie en participatie bij de Bibliotheek Noord-Veluwe. Bertine Bouw-Verkuyl coördineert op dit moment vier taalklassen in de gemeente Epe. Binnenkort start een vijfde taalklas. “Het is leuk en uitdagend om les te geven aan taalklassen”, vertelt Bertine Bouw-Verkuyl. “Kinderen zijn gewoon kinderen, maar er komen veel andere factoren bij kijken. We hebben te maken met leerkrachten, met tolken. De kinderen krijgen hier onderwijs in het Nederlands. Sommige kinderen volgen ook nog afstandsonderwijs in hun eigen taal. Dat is heel intensief voor de kinderen.” Het is belangrijk voor de kinderen om zowel het lezen in de nieuwe taal als de bestaande taal te onderhouden. “Daarom helpt de Bibliotheek Noord-Veluwe om het boek Samen sprookjes lezen te verdelen over de taalklassen in de vijf gemeenten waar we werken”, legt Janine den Toom uit. “Uitgeverij de Inktvis en Uitgeverij B for Books hebben via een crowdfundingactie gezorgd dat deze boeken gratis ter beschikking kunnen worden gesteld. We hebben deze tweetalige boeken aan alle scholen, waarvan we weten dat ze een taalklas hebben, overhandigd.”