Afbeelding
Aangeleverd

Het herkennen van een goede bedrijfsarts

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Een goede bedrijfsarts helpt verzuim te voorkomen en verkorten. Maar de ene bedrijfsarts is de andere niet. Hoe vindt u een bedrijfsarts die zijn vak echt verstaat én uw organisatie begrijpt?

Wat doet een bedrijfsarts voor u?

Een bedrijfsarts inschakelen doet u voor diverse zaken. Bij een deel hiervan bent u verplicht om de arts in te schakelen, een ander deel is vrijwillig.

Belangrijke voorbeelden van de taken zijn:
   •        Adviseren over het voorkomen en verkorten van verzuim
   •        Het houden van een laagdrempelig spreekuur voor uw medewerkers
   •        Het beoordelen van verzuimsituaties
   •        Adviseren over of en hoe zieke medewerkers weer aan de slag kunnen en de voortgang hiervan in de gaten houden
   •        Het opstellen van een probleemanalyse als een medewerker zes weken ziek is
   •        Het aanvragen van een WIA-uitkering als een medewerker twee jaar ziek is
   •        Het uitvoeren van aanstellingskeuringen en gezondheidsonderzoeken

Zo herkent u een goede bedrijfsarts

Let op deze punten om een goede samenwerking te vinden.

1: BIG-registratie

Een bedrijfsarts hoort een BIG-registratie te hebben. Het is namelijk een wettelijk beschermde titel die alleen gebruikt mag worden na het behalen van de specialisatie.

2: Kennismaking

Heeft de arts een klik met u en uw organisatie? Begrijpt hij uw organisatiecultuur en medewerkers? Is hij bekend met uw sector? Heeft hij ervaring met uw bedrijfsgrootte? Allemaal vragen waar u alleen duidelijk antwoord op krijgt als er de tijd wordt genomen voor een kennismaking. Een goede bedrijfsarts zal hier zeker tijd voor maken. Treft u iemand die dit niet belangrijk genoeg vindt? Zoek dan nog even verder.

3: Advies

Een groot deel van de taken van de bedrijfsarts bestaat uit adviseren. Kies dus iemand die dit serieus neemt. Een goede bedrijfsarts kijkt en luistert wat er speelt in uw organisatie en bij uw medewerkers. Vervolgens adviseert hij u over de mogelijkheden om verzuim te voorkomen en verkorten. Dit is cruciaal voor uw gezondheidsbeleid en dus voor uw verzuimkosten.

4: Proactieve samenwerking met casemanager

Een bedrijfsarts die op zichzelf goed is, maar niet sterk is in samenwerken en overleggen met de casemanager… daar heeft u toch niet zoveel aan. De casemanager is immers degene die een groot deel van de verzuimbegeleiding uitvoert. Kies dus iemand die proactief overlegt.

5: Afspraken en bezoeken

Wordt er de tijd genomen voor werkplekbezoeken en meerdere afspraken met zieke medewerkers? Dit is van groot belang voor uw verzuimpreventie en voor de re-integratie van zieke medewerkers. Vraag dus zeker na wat u wat dit betreft kan verwachten.

Gratis hulp bij het vinden van uw bedrijfsarts

Een goede match vinden is niet makkelijk. Het gaat niet alleen om of de bedrijfsarts goed is, maar ook of hij bij uw organisatie past. Gemakkelijk én snel een goede match vinden? Kijk op HRNavigator.