Afbeelding
.

Wapenveld wil uitbreiding en onderzoek verffabriek

· leestijd 1 minuut Algemeen

WAPENVELD- Uitbreiding van woningbouw richting sportpark Monnikenbos en een onderzoek naar de toekomstbestendigheid van de verffabriek aan de Zevenakkersweg. Dat zijn de meest in het oog springende zaken uit het Dorpsplan 2.0 dat de Dorpsraad Wapenveld heeft aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerde. 

Het ontwikkelen van een uitbreidingslocaties is volgens de Dorpsraad nodig om aan de belangrijkste wens uit de bevolking te voldoen: betaalbare huisvesting voor starters en gezinnen met jonge kinderen. Die wens komt uit het onderzoek dat bureau Keizers Visser onder de inwoners van Wapenveld heeft gedaan. Dat onderzoek geeft de bouwstenen voor het nieuwe Dorpsplan. Voorzitter Johan Horst memoreerde dat in 2011 het eerste Dorpsplan werd gemaakt dat grote veranderingen teweeg bracht. Het leidde onder meer tot herinrichting van het centrum waar ook de leegstand is opgeheven en de gemeenschapsvoorziening Hof van Cramer als grote projecten. “De afgelopen tien jaar is er veel veranderd en heeft Wapenveld een inhaalslag gemaakt. Uit het onderzoek blijkt dat bewoners nu trots zijn op hun dorp en men tevreden is over het woon- en leefklimaat in Wapenveld”, aldus Johan Horst. 

Huisvesting 

Wensen zijn er zeker, vooral gericht op huisvesting van starters en jonge gezinnen. In de optiek van de Dorpsraad kan men hier niet aan voldoen door alleen te bouwen op inbreidingslocaties, die bieden te weinig soelaas. In het licht van de historische ontwikkelingen is voor de Dorpsraad het gebied tussen de nieuwe woonwijken Ossenkamp en De Kolk en het sportpark Monnikenbos, een prima locatie voor uitbreiding. “Niet om zoveel mogelijk woningen te bouwen maar wel als overgangsgebied met een groene omgeving waarin het ook goed wonen is”, aldus de Dorpsraad. Voor de lange termijn denkt de Dorpsraad dat de locatie van de verffabriek wellicht een optie is, vandaar de oproep aan gemeente en provincie Gelderland om hiervoor een verkenning te doen. “Zoals bij de plannen voor de mfa in het centrum werd aangetoond, gaat de milieuzonering rond AKZO Nobel en een verdere ontwikkeling van het centrum slecht samen. En het lijkt ook niet meer van deze tijd dat een chemisch bedrijf van deze zwaarte en omvang zo dicht bij woongebieden in het centrum en aan de oostzijde van het kanaal in de toekomst is te handhaven”, aldus de tekst van het Dorpsplan. Als het gaat om sociale aspecten voor de Wapenveldse samenleving, stelt het nieuwe Dorpsplan voor om in overleg met een professioneel bureau een onderzoek in Wapenveld te doen dat wellicht als pilot kan dienen voor de hele gemeente Heerde. In die sociale samenhang maar ook voor jeugdactiviteiten, speelt de ontwikkeling van de mfa in het centrum een grote rol. De Dorpsraad sprak dan ook de hoop uit dat de planning om in 2022 met de bouw hiervan te beginnen, wordt gehaald. Burgemeester Jan Willem Wiggers was content met de samenwerking tussen de gemeente Heerde en de Dorpsraad. “Dit is participatie zoals het hoort. Met elkaar moeten we bouwen aan de verdere ontwikkeling van Wapenveld”, liet hij weten.