Afbeelding
.

Natuurbegraafplaats Polberg Wapenveld komt er niet

· leestijd 1 minuut Algemeen

WAPENVELD- Recente bestuurlijke en politieke ontwikkelingen in de gemeente Heerde maken voor de stichting Natuurbegraven onvermijdelijk te stoppen met het ontwikkelen van een natuurbegraafplaats op landgoed De Polberg Wapenveld. Het betreft het verlagen van het maximum aantal graven door het college van Heerde. Kort na het indienen van het planologisch verzoek in mei 2021 heeft het college van Heerde het toegestane aantal graven op landgoed De Polberg naar 3300 verlaagd. Sinds de start van de ontwikkeling (2014) is sprake geweest van 9000 - 15000 graven. Dit aantal, dat nodig is om de natuurbegraafplaats verantwoord te kunnen exploiteren en landgoed De Polberg te kunnen herstellen en open te stellen voor het publiek, is van meet af aan met de gemeente Heerde gecommuniceerd en leidend geweest bij de uitwerking van het plan. Dit aantal valt ruimschoots binnen de door de provincie Gelderland gehanteerde norm voor verantwoord natuurbegraven. Door het verlagen van het aantal graven door het college en doordat nog slechts 3300 graven worden toegestaan, kan de stichting de natuurbegraafplaats niet meer verantwoord exploiteren en landgoed De Polberg niet herstellen en openstellen voor het publiek.

Het college is bekend met de consequenties van haar recente besluit maar niet bereid om het aantal graven te verhogen.

Op grond van de provinciale omgevingsverordening moet de stichting voor elk natuurgraf dat ze willen realiseren een stukje natuur herstellen of aanleggen in de provincie Gelderland. Kort na het indienen van het planologisch verzoek (mei 2021) heeft het college van Heerde de mogelijkheid om natuur te compenseren beperkt tot de gemeente Heerde - dit in afwijking van het provinciale beleid dat natuurcompensatie in de hele provincie mogelijk maakt. Door deze beperking van de mogelijkheden om natuur te compenseren zegt de stichting het aantal graven niet meer te kunnen realiseren dat ze nodig hebben om de natuurbegraafplaats verantwoord te exploiteren en landgoed De Polberg te herstellen en open te stellen voor het publiek. Op 22 juni jongstleden heeft de raadscommissie Ruimte haar eerdere steun voor het project ingetrokken en het college van Heerde negatief geadviseerd over het aanleggen van een natuurbegraafplaats op landgoed De Polberg.

“Dit advies staat haaks op het standpunt dat de raadscommissie in april 2015 heeft ingenomen. Toen sprak de commissie zich positief uit over ons plan om een natuurbegraafplaats op De Polberg te realiseren. Later dat jaar sprak de commissie zich nogmaals positief uit over natuurbegraven in het algemeen”, zo stelt de stichting. Door het intrekken van de steun aan het project door de raadscommissie Ruimte is het politieke draagvlak voor een natuurbegraafplaats op landgoed De Polberg komen te vervallen. Daarom is het onmogelijk om met het ontwikkelen van een natuurbegraafplaats op landgoed De Polberg door te gaan.

Natuurbegraven Nederland blijft echter met de gemeente Heerde in gesprek over de ontwikkeling van een natuurbegraafplaats op landgoed Winfried. Het blijft dus mogelijk dat er in Wapenveld een natuurbegraafplaats komt.