Hijsen vlag 75-jarig jubileum
Hijsen vlag 75-jarig jubileum Hezenberg

Stichting Hezenberg viert 75-jarig jubileum

· leestijd 1 minuut Algemeen

 HATTEM- Op zaterdag 31 juli was het 75 jaar geleden dat stichting De Hezenberg is opgericht. Geïnspireerd door de ‘Rettungsarche’ (Reddingsark) uit het Duitse Möttlingen, wilde dominee Wim Plug een plek creëren voor pastoraat. Die plek werd in 1946 gevonden op het landgoed de Hezenberg aan de rand van Hattem. De zorg was toen nog niet zo gespecialiseerd als nu. De Hezenberg was een rustplek, een plek van bezinning ggebaseerd op christelijk-sociaal gedachtengoed: liefde en zorg voor elkaar. In de loop der jaren ontwikkelde De Hezenberg zich tot een centrum voor GGZ, Pastoraat en Retraite. 

Een belangrijke ontwikkeling vond plaats in 2009 toen Stichting de Hezenberg officieel een behandelcentrum in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) werd. “Het werd een plek voor professionele GGZ die voldoet aan de kwaliteitseisen”, vertelt bestuurder Anne Jan Kok. “We noemen onszelf een openbaar christelijke instelling: voor iedereen toegankelijk, mét christelijke grondslag.” Stichting De Hezenberg biedt een unieke combinatie van écht professionele zorg én een informele kant waarbij ze heel dicht bij hun gasten staan. “We willen mensen laten voelen dat we hen zien. Daarom spreken we bijvoorbeeld ook van gasten en niet van patiënten. Naast de 50 professionals die hier werken, zijn er 80 vrijwilligers die een breed scala aan werkzaamheden verrichten. Gasten hebben zo niet alleen ‘werkende’ mensen om zich heen, maar ook mensen die op informele wijze een taak op het landgoed hebben”, aldus Anne Jan. 

Kenmerkend voor De Hezenberg is dat – en dat zie je niet veel meer in Nederland - mensen op het landgoed verblijven. Aanvankelijk zeven dagen in de week, maar na de tweede week alleen doordeweeks. In de weekenden gaat men dan naar huis, om binding met de dagelijkse realiteit te houden en thuis verder aan de slag te gaan.” De Wingerd, het logeerverblijf voor de gasten, is - en wordt - helemaal opgeknapt, passend bij de tijd van nu. Iedere gast heeft een eigen kamer met toilet en badkamer en een schrijfplekje. Naast GGZ biedt De Hezenberg plek voor retraite en ook nog altijd voor pastoraat. Daar waar het destijds mee is begonnen. En zoals er sinds 1946 veel is veranderd, zo blijven ontwikkelingen doorgaan. Naast de medische kant, de psyche, is er meer en meer aandacht voor een gezonde leefstijl. “De verbinding met de rijke historie blijft, maar daarnaast zijn we ook toekomstgericht. Die bredere kijk op gezondheid hoort daarbij”, aldus Anne Jan. Bij het vieren van het 75-jarig bestaan zoekt De Hezenberg bewust de verbinding met de (Hattemse) samenleving. Het jubileumprogramma is zeer divers. Op zaterdag 23 oktober staat een terugkomdag gepland voor oud-gasten. Verder staan op het programma; dinsdag 8 februari: dankdienst. Zaterdag 19 maart: open dag. Donderdag 24 maart: lezing voor verwijzers. Vrijdag 3 juni: tuinfeest voor medewerkers en vrijwilligers. Zaterdag 18 juni: muziekfestival i.s.m. Rotary Hattem. Zondag 19 juni: Hagepreek op het landgoed i.s.m. de Hervormde Gemeente Hattem. Alles onder voorbehoud, met het oog op corona.