van links naar rechts: Dirk Jan Steendijk, Bo Visser en Tristan Steenmeijer.
van links naar rechts: Dirk Jan Steendijk, Bo Visser en Tristan Steenmeijer. .

8e Vaccinatielocatie geopend in Heerde

· leestijd 3 minuten Algemeen

HEERDE- GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft de 8e vaccinatielocatie geopend aan de Zwolseweg 80A in Heerde. 

De vaccinatielocatie in Heerde krijgt zes priklijnen waar de GGD 7 dagen per week 12 uur per dag gaat vaccineren. “We kunnen op deze locatie 1200 prikken per dag zetten. De capaciteit is iets groter, maar we zijn hierbij ook afhankelijk van het aantal beschikbare vaccins”, vertelt projectcoördinator Tristan Steenmeijer. “Leidend is dat mensen een afspraak hebben. Heb je die niet, dan kun je gelijk weer naar buiten. Wij versturen geen uitnodigingen en bepalen niet wie aan de beurt is, dat doet de overheid. Hetzelfde geldt voor het vaccin dat je krijgt: mensen hebben wellicht een voorkeur, maar het is de overheid die bepaalt welk vaccin je krijgt, niet de GGD.” 

Doorloop

Veel mensen hebben al een kijkje genomen op de locatie. “Zeker ook de oudere doelgroep is heel benieuwd hoe het in zijn werk gaat, hoe het met de parkeergelegenheid is geregeld en of er bijvoorbeeld rolstoelen op de locatie beschikbaar zijn”, vertelt Dirk Jan Steendijk. Hij is één van de 24 coördinatoren die verdeeld zijn over de 8 locaties en hij is de leidinggevende op een locatie. “Wie naar de locatie komt, wordt buiten al opgevangen door een gastheer of -vrouw. Voor een gezondheidscheck, om te zien of je alles bij je hebt en om te zorgen dat je de benodigde documentatie ook paraat houdt”, vertelt Dirk Jan. Eenmaal binnen wordt je door een tweede host opgewacht. Hier wordt gekeken voor welk vaccin je bijvoorbeeld in de rij moet gaan staan. Per vaccinatielocatie worden er twee vaccins geprikt: standaard is dat Pfizer en daarnaast een 2e vaccin. Op de locatie in Heerde is dat het Janssen vaccin. “Ben je geselecteerd om met Pfizer gevaccineerd te worden, dan moet je de oranje lijn volgen. Krijg je het Janssen vaccin, dan moet je de blauwe lijn volgen. Visueel is ook alles hierop ingericht qua kleur, om het zo duidelijk mogelijk te houden”, legt Tristan uit. Heb je overigens op je gezondheidsverklaring ergens een ‘ja’ ingevuld, dan moet je eerst nog langs de medische lijn. “Is het allemaal goed, dan moet je langs de administratie waar de intake plaatsvindt en je een registratiebewijs meekrijgt. Vervolgens kun je door naar de prikruimte, waar je de vaccinatie krijgt, en daarna moet je nog 15 minuten in de wachtruimte. Collega’s van het Rode Kruis houden hier de mensen in de gaten”, voegt Dirk Jan toe. Al met al duurt de totale doorloop ongeveer 25 minuten, inclusief de 15 minuten wachttijd.

Organisatie

De projectorganisatie die de uitvoering van het vaccineren voor haar rekening neemt, is als het ware toegevoegd aan de GGD. “Hiervoor is 700 man extern geworven”, vertelt Tristan. “Maar dit gebeurt wel onder de verantwoordelijkheid van de GGD. Er is daarom een ‘linking pin’ nodig die in de gaten houdt dat alles wordt uitgevoerd zoals het hoort. Om zo ook in de opschaling de benodigde kwaliteit te leveren.” Die ‘linking pin’ zijn GGD-verpleegkundigen zoals Bo Visser. “Ik zet geen prikken, maar ben er voor kwaliteitsbewaking. Wij kijken mee, houden in de gaten of alles goed loopt en geven aan wat beter kan.” De medewerkers die wél de prikken zetten, hebben een uiteenlopende achtergrond. “Het zijn mensen die allen ervaren zijn in het zetten van prikken. Mensen die nu in de zorg werken en graag een steentje willen bijdragen, maar ook gepensioneerde huisartsen en andere herintreders. Het leger wordt hier niet ingezet, we hebben genoeg mensen. Wat ik mooi vind, is dat iedereen echt iets wil doen voor de publieke gezondheid, die eensgezindheid voel je.” Benadrukt wordt dat niets wordt weggegooid. “Zijn er vaccins over, dan kunnen we mensen bellen om te komen. Je kunt je hier niet zelf voor aanmelden, hierbij geldt het landelijk protocol.”

Gretig

De sfeer op de vaccinatielocaties is heel fijn stelt het drietal. “Iedereen wil graag een bijdrage leveren, om te zorgen dat we uit deze situatie kunnen komen. Daarnaast krijgen we ook zulke dankbare reacties; mensen nemen chocola, bloemen en zelfs zelfgebakken taarten voor ons mee!” het drietal kan niet wachten tot de deuren van de locatie open kunnen. “Onze handen jeuken, we willen zo graag aan de slag. Stuur maar zoveel mogelijk mensen deze kant op, daar vragen we nadrukkelijk om. Vanochtend hebben de medewerkers die hier aan de slag gaan al een kijkje genomen op de locatie en ook zij zijn hartstikke gretig. Kom maar op, we zijn er klaar voor!”

-------------------------

Met locaties in Apeldoorn (2 locaties) Borculo, Doetinchem, Harderwijk, Lichtenvoorde, Zutphen en nu ook in Heerde zijn er verspreid door de regio voldoende locaties om vaart te maken met vaccineren. Er werken inmiddels ruim 700 medewerkers op de vaccinatielocaties, waarvan bijna de helft prikkers. Daarnaast zorgen administratief medewerkers, hosts, coördinatoren, verpleegkundigen en artsen voor een veilig proces en een vlotte doorloop. Werden er in de eerste week van mei ruim 30.000 vaccinaties gezet, in de derde week van mei waren dat er al 43.000 en begin juni verwacht de GGD Noord- en Oost-Gelderland 68.500 vaccinaties per week te zetten. Als er voldoende vaccins geleverd worden loopt de teller in de loop van juni op tot het maximum van 95.000 per week in een van de grootste regio’s qua oppervlakte in Nederland.