Bij de haven in Veessen ontving burgemeester Wiggers van gemeente Heerde het boekje
Bij de haven in Veessen ontving burgemeester Wiggers van gemeente Heerde het boekje Leonie Meppelder

IJsseltheaterfietstocht 2021 officieel geopend

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO- Zaterdag vond de openingshandeling plaats van de IJsseltheaterfietstocht 2021. 

De burgemeesters van de drie deelnemende gemeenten, Epe, Heerde en Olst-Wijhe, ontvingen elk in hun eigen gemeente het routeboekje. Burgemeester Tom Horn van gemeente Epe kreeg bij de kerk in Oene het boekje overhandigd door Eddie Begeman, secretaris van de Stichting Theater langs de IJssel. Iedere burgemeester droeg ook een favoriet gedicht of een anekdote voor met betrekking op de IJssel. Burgemeester Horn koos voor het gedicht Olster Veer van Henk Posthouwer, oud-schoolhoofd te Epe.

Alternatief

Vorig jaar was alles al gepland, maar kon toen niet doorgaan door Corona. Het hele evenement werd afgeblazen. De organisatie wilde dit niet nogmaals laten gebeuren en daarom werd een alternatief bedacht. “In januari hebben we de knoop doorgehakt, de situatie was té onzeker om het op de gebruikelijke manier te laten plaatsvinden. We moesten iets anders verzinnen”, vertelt Piet Terpstra, voorzitter van de stichting. Om de deelnemende fietsers te spreiden werd besloten dat de tocht – van 40 km - dit jaar van 29 mei tot 19 september 2021 te volgen is. Regisseur Henk de Reus uit Wijster heeft een spannend verhaal geschreven, wat op verschillende locaties op video is opgenomen. De artiesten zijn dit keer niet live te zien, maar maken deel uit van het verhaal. Deelnemers kunnen vooraf een app downloaden en fietsen vervolgens dezelfde route en kijken naar de filmpjes die op die plek zijn opgenomen. Ook is er een programmaboekje te koop à 10 euro waar de route in staat en verschillende wetenswaardigheden over wat je onderweg tegenkomt. 

Flinke klus

“Het is ontzettend veel werk geweest. We hadden drie maanden de tijd om iets nieuws neer te zetten. Het verhaal moest worden geschreven, professionele acteurs werden er bij gezocht, draaidagen werden gepland en het weer moest ook nog mee zitten.” Een flinke klus, maar ze hebben het voor elkaar gekregen. “Nu maar hopen dat genoeg mensen toehappen. Voor sommigen is deze nieuwe opzet wellicht even wennen, al past het ook weer goed bij wat mensen op dit moment gewend zijn”, aldus Piet en Eddie. “Daarbij is het ook mooi te combineren met bijvoorbeeld de IJsselbiënnale. Voordeel is dat je er rustig de tijd voor kunt nemen en het ook over meerdere dagen kunt spreiden.” Burgemeester Horn complimenteerde hen met het eindresultaat en noemde het een mooi voorbeeld van ‘flexibilisering’. “De zon gaat weer schijnen, dus trek er op uit en geniet van de mooie verhalen en het landschap!” 

Op de website theaterlangsdeijssel.nl is uitgebreide informatie te vinden over de editie 2021, waaronder een mooie trailer. Onder meer Jan Terlouw heeft zijn medewerking hieraan verleend en draagt een gedicht voor vanuit de kelder van Villa Bakhuus. Op de site is ook de benodigde app te downloaden.


Piet Terpstra toont burgemeester Horn hoe de app werkt
Burgemeester Horn bekijkt de trailer
Burgemeester Horn ontvangt het boekje uit handen van Eddie Begeman
Burgemeester Horn draagt het gedicht voor
Voordracht burgemeester Strien
Marleen Brokmeier (bestuurslid IJTFT) overhandigt het eerste routeboekje aan burgemeester Ton Strien van de gemeente Olst-Wijhe