Afbeelding
.

Week van de Jonge Mantelzorger

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM/HEERDE – Van1 tot 7 juni 2021 is het de Week van de Jonge Mantelzorger. 

Tijdens deze week wordt er landelijk aandacht gevraagd voor deze jongeren. Eén van hen is de 14-jarige Trynke. Ze heeft een jonger broertje dat anders is. Jelte heeft autisme en heeft toen hij heel klein was lang in het ziekenhuis gelegen. Jelte is 12 maar iedereen schat hem 8 jaar oud. Trynke zorgt samen met haar vader en moeder en een zusje ervoor dat het allemaal wat fijner is voor iedereen en Jelte zo’n fijn mogelijk leven heeft. Ze gaat met hem wandelen zodat hij rustiger word of bij slecht weer helpt ze hem bij het puzzelen, ze voelt vaak wel aan als dat nodig is. Als ze samen met vakantie gaan dan is het een beetje extra lastig omdat ze dan slapen in een tent en iedereen Jelte kan horen. Als moeder een boodschap moet doen dan past Trynke op. Ze vind het helemaal niet erg want Trynke vind het eigenlijk heel gewoon dat Jelte anders is.

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger worden door heel het land activiteiten georganiseerd voor jonge mantelzorgers. “Laten zien welke impact het heeft op jonge mantelzorgers als die in het zonnetje komen te staan en hoe we dat kunnen vergroten zodat er nog meer jonge mantelzorgers op de juiste manier geholpen kunnen worden. 

Omdat het in verband met de coronacrisis tijdens deze week waarschijnlijk nog niet mogelijk is om fysieke activiteiten en bijeenkomsten te organiseren, met zijn allen een feestje te vieren, proberen mantelzorg ondersteuners deze jonge mantelzorgers op een of andere manier in het zonnetje te zetten.” Op 18 september organiseren de steunpunten in Heerde, Epe en Hattem m.b.v. Veldhuis Advies weer een Fundag.

Jeugdcompliment

In de gemeente Heerde kon er, in mei, voor de jonge mantelzorgers een jeugdcompliment aangevraagd worden. Deze complimenten, cadeaubonnen van 25 euro, worden in de eerste week van juni aan de jonge mantelzorgers uitgereikt. De jonge mantelzorgers die een beschikking hebben gehad dat zij voor het compliment in aanmerking komen kunnen deze ophalen op maandag 31 mei tussen 14.30 en 16.30 uur in STIP, Sportlaan 2 H in Heerde en dinsdag 1 juni tussen 14.30 en 16.30 uur in Hof van Cramer in Wapenveld.

Mocht je nu behoefte hebben aan iemand die je helpt of naar je luistert neem dan contact op met Linda Seinstra in Heerde via tel. 06-19302657of per mail l.seinstra@heerde.nl of met Monique Scholten in Hattem via tel. 038-4432881 of moniquescholten@swhattem.nl