Directeur Hetty van de Weg: “Al deze reserveringen staan klaar, haal je reservering tijdens de AfhaalBieb momenten”
Directeur Hetty van de Weg: “Al deze reserveringen staan klaar, haal je reservering tijdens de AfhaalBieb momenten” .

Bibliotheek biedt hulp tijdens verlengde lockdown

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO- “Mensen blijf of ga lezen! Zo blijf je overeind in deze almaar durende lockdown.” Het komt directeur Hetty van de Weg van de Bibliotheek Noord-Veluwe uit de grond van het hart. 

Ze ziet overal om zich heen mensen depressief worden of juist een kort lontje krijgen. “Dat is toch al te erg. En het hoeft ook niet. Daar kunnen wij als bibliotheek bij helpen. Ook in deze tijd.” “Weet je bijvoorbeeld dat lezen je bloeddruk verlaagt?”, vervolgt ze. “En er is een onderzoek dat laat zien dat slechts zes minuten lezen per dag je stressniveau al voor tweederde kan verminderen.” Daarom hecht ze er veel waarde aan te laten weten dat de bibliotheek weliswaar dicht is, maar ook weer niet helemaal. Van de Weg: “Ondanks de lockdown hebben we nog veel mogelijkheden tot onze beschikking om mensen van dienst te zijn. Met onze AfhaalBieb bijvoorbeeld, ons succesnummer dat veel mensen misschien nog kennen uit de eerste lockdown van vorig jaar.” Die AfhaalBieb werkt simpel en doeltreffend. Via een formulier op de site kan een verrassingstasje worden aangevraagd. Van de Weg: “Dat tasje wordt door een medewerker gevuld met boeken, tijdschriften of dvd’s uit het favoriete genre van de aanvrager. Ook voor kinderen. Dat tasje staat 24 uur na de bestelling klaar op het eerstvolgende AfhaalBieb-moment in de vestiging van keuze.” Op www.bibliotheeknoordveluwe.nl is te zien op welke momenten de AfhaalBieb geopend is. Vergeet niet je biebpas mee te nemen bij het afhalen. 

“Boeken reserveren kan natuurlijk ook via de site. Klaarstaande reserveringen kunnen – zonder afspraak, met de biebpas- worden opgehaald tijdens de AfhaalBieb-momenten. Je krijgt van ons bericht dat je reservering klaarstaat, of je checkt het zelf via onze app.” Met de verrassingstasjes en de reserveringen is de koek nog niet op voor bieb-leden. “Zo kunnen mensen bij ons online kiezen uit meer dan 31.000 e-books of 4.200 luisterboeken.” Daarnaast is er de pilot ‘Tijdschriftenbieb’: “Dan lees je tijdschriften op je telefoon of tablet. Van AutoWeek tot De Wereld van Wandelen, van Ariadne at Home tot de Margriet, maar liefst zestien tijdschriften staan gratis voor onze leden klaar. Ook oudere nummers.” 

Ook de jeugd spoort directeur Van de Weg van harte aan te blijven lezen. Voor hen heeft ze ook nog een aanvullende boodschap: “Blijf ook leren! We hebben voor jongeren heel veel digitale bronnen beschikbaar met werkstuk- en spreekbeurtinformatie. En met ‘Junior Einstein’ bijvoorbeeld, waarmee je kunt oefenen met alle vakken van de basisschool. En als ze even willen ontspannen duiken ze online onze Voorleeshoek in, waar ze worden voorgelezen uit bekende boeken met beeld en muziek.” Tegen de mensen die meer willen weten zegt Hetty van de Weg: “Neem eens een kijkje op onze site. Daar vind je heel veel informatie, ook hoe je nu nog lid kunt worden. En voor mensen die hulp nodig hebben is er een telefonisch spreekuur, dagelijks van 10.00 tot 14.00 uur.”