Afbeelding
.

Duurzame veelzijdige grondstof uit rioolwater

· leestijd 1 minuut Algemeen

EPE- Op de rioolwaterzuivering Epe wordt sinds 1 december uit rioolwater van huishoudens en bedrijven, Kaumera Nereda Gum geproduceerd. Dit is een biobased grondstof afkomstig uit de slibkorrels die zich vormen bij het Nereda zuiveringsproces. Kaumera biedt verschillende mogelijkheden voor bijvoorbeeld toepassing in de land- en tuinbouw en de bouwsector. Daarnaast zorgt deze innovatie voor 20- 35% minder slibafval. 

Dit heeft een gunstig effect op het energieverbruik en de CO2 uitstoot. Het proces van ontwikkeling tot productie is een samenwerking tussen waterschappen, wetenschap en bedrijfsleven. Waterschap Vallei en Veluwe investeert al langer in innovatieve en circulaire concepten en voert dat ook door in de bedrijfsvoering. Zo is hier bij de bouw van de installatie ook rekening mee gehouden. De installatie en de hal zijn flexibel want makkelijk uit te breiden en grotendeels herbruikbaar.

Kameleon onder de grondstoffen

Kaumera, wat kameleon in het Maori betekent, biedt verschillende mogelijkheden voor bijvoorbeeld toepassing in de land- en tuinbouw en de bouwsector. Kaumera is een grondstof die in combinatie met andere (grond)stoffen water kan vasthouden, maar ook kan afstoten, versterkend en verbindend kan werken, afhankelijk van waar het toegepast wordt. Denk hierbij aan coating voor meststoffen, waardoor de meststoffen meer geleidelijk aan de plant worden afgegeven. Zo belanden er minder meststoffen onnodig in het water of de bodem. Een kansrijke toepassing is de biostimulant, waardoor de groei en de weerstand van de plant positief beïnvloed wordt. Wanneer Kaumera in beton verwerkt wordt, zorgt dit ervoor dat het beton niet uitdroogt tijdens het uitharden. Hiermee voorkomt het scheuren. Ook is Kaumera goed toe te passen in de bouw als brandvertrager. Kaumera is tot stand gekomen in een samenwerkingsverband van de waterschappen Rijn en IJssel en Vallei en Veluwe, TU(Technische Universiteit) Delft, Royal HaskoningDHV, STOWA(Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer), Energie en Grondstoffenfabriek (EFGF), Friesland Campina en Chaincraft, en mede mogelijk gemaakt door RVO(Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), de provincie Gelderland en de Europese Commissie vanuit het LIFE programma. Het onderzoek wordt ondersteund door de waterschappen die voorop lopen bij het winnen van grondstoffen. Naast Waterschap Vallei en Veluwe zijn dat: Waterschap Rijn en IJssel, Waterschap Vechtstromen, Waterschap Noorderzijlvest, Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden en Waterschapsbedrijf Limburg. Deze waterschappen hebben ervoor gezorgd dat de installatie in Epe gerealiseerd kon worden.