Afbeelding
.

Herdenkingsmonument corona onthuld

· leestijd 2 minuten Algemeen

HEERDE- Vrijdag is bij uitvaartcentrum Memento Mori een monument onthuld voor iedereen die in Heerde is getroffen door corona. 

De onthulling vond plaats door burgemeester Jan Willem Wiggers en Commissaris van de Koning John Berends.Aanvankelijk wilde Uitvaartcentrum Memento Mori eind augustus een herdenkingsbijeenkomst organiseren naar aanleiding van de coronacrisis in maart waarbij Heerde zo hard werd getroffen. Vanwege een toenemend aantal besmettingen kon deze bijeenkomst toen helaas niet doorgaan. “We hadden wel heel sterk het gevoel dat we iets moesten doen. We wilden de mensen laten weten dat we hen niet vergeten zijn”, vertelt Astrid Strijbos van Memento Mori. Zo is Memento Mori tot dit alternatief gekomen: een herdenkingsplek bij het uitvaartcentrum. 

“Vanmorgen was één van de nabestaanden hier voor een interview en zij mocht stiekem al even kijken. Ze was er echt ontroerd door”, vertelt Astrid. Die nabestaande is Lubberta Brongers – van Putten. Haar man Johan overleed op 23 april aan Corona. “Hij was al zes jaar ziek en toen kreeg hij er ook nog Corona overheen”, vertelt ze. “Zelf heb ik ook Corona gehad, maar ik ben er goed vanaf gekomen. Ik heb slechts twee dagen koorts gehad en ben goed hersteld.” Toen ze het monument zag heeft ze wel een traantje gelaten. “Ik vind het heel mooi. Niet alleen voor mij, maar voor alle nabestaanden, en mensen die Corona hebben gehad. Voor mij is het zeker een plek waar ik nog wel eens vaker naar toe zal gaan.” Lubberta kreeg voorafgaand aan de onthulling een cadeau uitgereikt als dank voor haar medewerking. “Ze heeft nogmaals haar verhaal verteld en dat is niet gemakkelijk geweest”, gaf Astrid Strijbos de aanwezigen mee. En dat bleek ook deze avond wel, toen Lubberta het geëmotioneerd in ontvangst nam. 

Het monument toont een marmeren zuil en in de zuil is een trap te zien die naar boven leidt. Hier kan iedereen zijn eigen invulling aan geven. Burgemeester Wiggers had er twee verschillende beelden bij. “De trap als symbool voor de mensen die herstellen van Corona en de moeizame weg die zij omhoog gaan. Het doet me daarnaast denken aan de Jakobsladder, de trap die uitzicht biedt op iets dat veel mooier is dan het aardse leven.” Hij sprak van een mooi moment. “Om zo bij elkaar te zijn, met mensen die betrokken zijn geweest bij de eerste golf. Ik heb zelf het op afstand meegemaakt: ik was waarnemend burgemeester in Hardenberg, en inwoner van Hattem. Ik volgde het als buurman en hoorde de verhalen: de kerkklokken die zo vaak luidden, de zwarte auto’s die continu door de straten reden, en het vele leed en onzekerheid. Het greep diep op de samenleving in. Daarom is het goed om hier te zijn. Met bijvoorbeeld ook de dragers, die in die periode maar al te vaak bij een uitvaart betrokken waren. 

Je merkt dan hoe belangrijk het is dat een uitvaart op een goede manier kan plaatsvinden. ‘Elk afscheid is de geboorte van een herinnering’ is het motto van Memento Mori. Juist in die tijd was het gezamenlijk afscheid nemen van een dierbare echter niet mogelijk. Dat maakte het extra schrijnend. Er was dubbel verlies: rouw om de overledene én rouw omdat je niet goed afscheid kon nemen. Het delen van herinneringen, steun ondervinden, een arm om je schouder: het is zó belangrijk, maar men heeft het moeten missen.” En nu is er in het hart van Heerde een plek om iedereen een hart onder de riem te steken. “Het is tekenend voor Memento Mori om iets te willen en kunnen betekenen. Een plek waar mensen samen kunnen zijn; dat is wat Memento Mori ons hiermee geeft.”

Afbeelding
Afbeelding