Afbeelding

Start kaartverkoop 'Zo gaan we allemaal'

· leestijd 1 minuut Algemeen

WAPENVELD- Begin maart start de kaartverkoop voor de theatervoorstelling 'Zo gaan we allemaal' op 8, 9 en 11 mei in het amfitheater op Vrieze's Erfgoed in Wapenveld. Digitaal kan dat via de site van Visit Heerde en op papier zijn kaarten verkrijgbaar bij de TIP Boekhandel Shalom aan de Klapperdijk in Wapenveld en de TIP Wereldwinkel aan de Bonenburgerlaan in Heerde.

De theatervoorstelling is één van de onderdelen in het programma 'Heerde 75 jaar bevrijding' en wordt ondersteund door het provinciale programma 'Veluwe Remembers'. Basis is het boekje 'Zo gaan we allemaal' bestaande uit brieven van Herman Snatager. Herman duikt eind 1941 onder in Wapenveld omdat er in zijn woonplaats Zutphen razzia's gaande zijn. Herman, handelaar in manufacturen, duikt onder bij zijn klant Anna Visser die een winkeltje heeft aan de Stationsweg in Wapenveld. Een week later voegt zijn broer Eduard zich bij hem. De eerste brieven schrijft Herman aan zijn vrouw Betty en aan zijn moeder in Zutphen. Als de rust weer lijkt te keren in Zutphen, keert Herman terug naar zijn woonplaats en zijn vrouw. Dan volgen de brieven van Herman aan zijn broer in Wapenveld die ruim 3,5 jaar in Wapenveld ondergedoken blijft en zo de oorlog zal overleven. De nazi's nemen in Zutphen allerlei maatregelen waardoor de Joden geïsoleerd raken waarna de wegvoering begint. Totaal zullen zo'n 500 Joden uit Zutphen weggevoerd worden. Aangrijpend is dan ook de 'stationsscene' in het stuk over de wegvoering uit Zutphen. In mei 1943 breekt voor Herman en Betty het moment aan dat ze weggevoerd worden. Betty is dan zwanger en bevalt van een zoon die de naam Emanuel krijgt. Het kindje leeft maar een maand en overlijdt in Westerbork. Herman en Betty worden in juli weggevoerd naar het vernietigingskamp Sobibor en daar op 23 juli vermoordt. Eduard overleefd dus de oorlog en vertrekt in 1947 naar Israël waarbij hij de brieven mee neemt. Die geeft hij in 1986 aan zijn zoon Emanuel en die zorgt ervoor dat de brieven uitgegeven worden onder de titel 'Zo gaan we allemaal'. Emanuel woont nu in Amsterdam en heeft laten weten bijzonder ingenomen te zijn met het initiatief voor de theatervoorstelling.

Het theaterstuk is een initiatief van Vrieze's Erfgoed en Cultuurplein Veluwe. Zij kregen een bijdrage vanuit 'Veluwe Remembers', van de gemeente Heerde en van plaatselijke fondsen om de uitvoering mogelijk te maken. Het wordt uitgevoerd onder leiding van HemmenHem Producties uit Olst/Wijhe. Zo'n vijftig acteurs en actrices repeteren nu elke woensdagavond onder leiding van regisseur Peter van Dijk op Vrieze's Erfgoed. De voorstellingen staan gepland voor vrijdag 8 mei om 20.00 uur (première), op zaterdag 9 mei om 15.00 en 20.00 uur en maandag 11 mei is gereserveerd voor schoolvoorstellingen. Kaarten kosten 7,50 euro en zijn digitaal te boeken via de site van VisitHeerde www.visitheerde.com.