Afbeelding

Veel animo voor openluchtspel Wapenveld

· leestijd 1 minuut Algemeen

WAPENVELD- Door HemmenHem Produkties uit Olst, Cultuurplein Noord Veluwe en Vrieze's Erfgoed is woensdagavond de aftrap verricht voor het openluchtspel 'Zo gaan we allemaal'. Dat wordt in mei 2020 uitgevoerd in het amfitheater op Vrieze's Erfgoed in Wapenveld. Ruim vijftig belangstellenden kregen informatie over de lijnen in het verhaal, het repetitie- en speelschema en over de diverse rollen en karakters die ingevuld moeten worden.

Regisseur van het openluchtspel is Peter van Dijk. “Ik hoop dat het publiek aan het einde van de voorstelling zich de vraag gaat stellen: “Hoe zou ik zelf gehandeld hebben?”, zo liet Peter weten over de rode draad. Het openluchtspel staat in het teken van het thema 'Vrijheid' rond de viering van 75 jaar bevrijding in 2020. Basis voor het stuk zijn de brieven van de broers Eduard en Herman Snatager. Nadat de broers aanvankelijk in 1941 samen ondergedoken zitten in Wapenveld, gaat Herman terug naar zijn woonplaats Zutphen. Hij schrijft met grote regelmaat brieven aan zijn ondergedoken broer. Daarin tekent hij hoe de nazi's het leven van de Joden steeds verder inperken. Binnen die beperkingen probeert de optimistische Herman met zijn vrouw Betty zijn leven te leven. Uiteindelijk wordt hij toch afgevoerd naar Westerbork en wordt het echtpaar omgebracht in Sobibor. Na de oorlog vertrekt Eduard naar Israël. Zijn zoon Emmanuel geeft in 1986 een boekje uit met de brieven onder de titel 'Zo gaan we allemaal'. En daarmee wordt de grote wens van zijn vader vervuld: het doorgeven van de herinneringen aan het nageslacht.

Regisseur van Dijk schetste hoe hij het theaterstuk op wil bouwen. Daarin zijn twee vertellers belangrijk terwijl op cruciale momenten scènes worden gespeeld. Voorbeelden zijn de Joodse bruiloft van Herman en Betty, het opjagen van de Joden in Zutphen en hun afvoer naar Westerbork. Ook de oorlogshistorie van Wapenveld wordt in het stuk verwerkt. “Door molen de Vlijt werd in het geheim rogge gemalen. En omdat de molen in het decor aanwezig is, gaan we dat ook gebruiken. Maar ook het neerstorten van de Halifax bommenwerper en de bevrijding van Wapenveld gaan we in beeld brengen”, zegt Peter van Dijk.

Het enthousiasme onder de aanwezigen was groot, vooral over de boodschap rond het thema 'Vrijheid' die regisseur van Dijk over wil brengen. Zij kunnen zich nu definitief aanmelden waarna de bezetting geregeld wordt. De eerste repetitieavond is woensdag 30 oktober. De voorstellingen gepland voor vrijdag 8 en zaterdag 9 mei 2020 al kan dat, afhankelijk van de belangstelling, nog wijzigen. De uitvoering wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van 'Veluwe Remembers', het programma van de provincie Gelderland voor de herdenking van de bevrijding.