Afbeelding

Open repetitie Projectkoor Jubilate Deo

· leestijd 1 minuut Algemeen

OENE - Op woensdag 18 september houdt Projectkoor Jubilate Deo een open repetitieavond om geïnteresseerden kennis te laten maken met haar nieuwe project: Rhapsody ’45. Dit nieuwe project zal geheel in het teken staan van het vieren van 75 jaar bevrijding in april en mei 2020. Dirigent en componist Cor van Leeuwen liet zich dit keer inspireren door muziek uit die woelige meidagen van 1945. “In 2015 hebben we de Bevrijding groots gevierd met een compositie waarvoor veel inwoners van de gemeente Epe teksten hebben aangedragen en waarbij ik toen de muziek mocht schrijven.’ Vertelt Cor van Leeuwen. “Dat resulteerde in de ‘Symfonie voor de Vrede’, die destijds werd uitgevoerd in o.a. Vaassen, Epe en Oene en waaraan verschillende koren en orkesten meewerkten.“
Ook dit keer is de eigen dirigent gevraagd om nieuwe muziek te schrijven om in 2020 de 75e herdenking van de bevrijding luister bij te zetten. Dat resulteerde in de Rhapsody ’45, die bestaat uit 3 suites. In het eerste deel (de Valerius Suite), klinkt muziek die refereert aan de 80-jarige oorlog, de tijd dat Nederland als zelfstandig natie ontstond. In het tweede deel (de Oud-Hollandse Suite) klinken liedjes die in de oorlogsdagen werden gezongen op Radio Oranje. Tenslotte klinkt in het derde deel (Engelse Suite) Engelstalige muziek zoals die door de bevrijders werd gezongen en gespeeld.

Op 18 september kunt u mee repeteren met het projectkoor en zo de sfeer proeven van dit nieuwe stuk. In april en mei 2020 zal het projectkoor dan een aantal Bevrijdingsconcerten geven in de gemeente Epe, en wellicht ook daarbuiten. Projectkoor Jubilate Deo werd in de oorlogsjaren opgericht als kerkkoor (1942) en werd na de oorlog een Christelijke Zangvereniging. Na veel succesvolle jaren daalde aan het begin van de 21e eeuw het aantal leden gestaag. Onder leiding van de huidige dirigent werd het koor vanaf 2009 omgevormd tot een projectkoor: ieder jaar werkt het koor aan 1 of 2 grote projecten (vaak met orkestbegeleiding) die dan in een serie concerten in de regio worden uitgevoerd. Dat is vrijwel altijd muziek van Nederlandse eigentijdse componisten, zoals Leander van der Steen, Johan Bredewout , André van Vliet en Marco den Toom, en ook van de eigen dirigent. Van deze laatste werd de afgelopen jaren o.a. 4 Cantates uitgevoerd (voor resp. Advent, Kerst, Pasen en Pinksteren), alsmede de oratoria Petrus en De Messias. En natuurlijk de eerder genoemde Symfonie voor de Vrede. De aanvang van de open repetitie op 18 september is 20.00 uur. De locatie is De Ark, Keizerstraat 4 in Oene.