Afbeelding

Eerste Fraterbiertjes geopend

· leestijd 1 minuut Algemeen

WAPENVELD- Vrijdagmiddag is in Wapenveld officieel het Fraterbier ‘geopend’. Op de plek waar ooit het klooster van de Moderne Devotie heeft gestaan, mocht burgemeester Jacqueline Koops de eerste biertjes openen.

In de bloeitijd was dit klooster een groot complex met verschillende gebouwen, waaronder een brouwerij. In 2018 kwamen Roel Docter en Mark Boersma op het idee om een Wapenvelds kloosterbier te lanceren. Roel Docter is betrokken bij projecten rond de Moderne Devotie en recreatie in Wapenveld, zoals het fondsen werven voor archeologisch onderzoek naar het Klooster Hiëronymus. Mark Boersma is legerpredikant en woont in Wapenveld. Hij kende via Defensie weer een microbrouwer uit de regio. “Zo werd het zaadje geplant”, vertelt Mark. Roels dochter Natasja en Bart van der Most kwamen het team versterken. Hun doel: “De aandacht voor het oude klooster ook een feestelijke tintje te geven.” Niet voor niets is ook voor de naam fraterbier gekozen. “Hulsbergen was een zogenaamd Fraterhuis, zoals we dat in Zwolle ook kennen. Frater betekent broeder. De fraters vormen een gemeenschap. Eén frater is geen frater. Daarom komen we ook met twee verschillende Fraters uit: een Frater blond en Frater tripel. Gaaf om deze twee flessen zo te zien”, aldus Mark. Het bier wordt met hoge kwaliteitseisen en zonder kunstmatige toevoegingen gebrouwen. “Puur ambachtelijk en natuurlijk. Zo worden er geen suikers toegevoegd om tot een gewenst alcoholpercentage te komen. Dat betekent dat er meer mout wordt gebuikt. Back to basics wat dat betreft! Dat maakt het echt. Het water van de Veluwe is de basis van het product, net als vijf eeuwen geleden.” Het etiket is ontworpen door Albert Kraan. “Het blauw matcht mooi met de kalligrafie die in het klooster werd beoefend en staat voor zuiver water en de inspanningen van het klooster om het water te beheersen.” Burgemeester Koops feliciteerde de initiatiefnemers met hun bijzondere product. “Gemeente Heerde is een Cittaslow gemeente. Streekproducten en cultuurhistorische waarden zijn daarbij heel belangrijk en dat wordt hier prachtig gecombineerd! Proost op de toekomst!” Het Fraterbier is verkrijgbaar bij de molen op Vrieze’s Erfgoed; bij horecagelegenheden in de regio, zoals de Postkamer, café de Rooster en het proeflokaal De Stomme van Campen. Plannen voor een nieuw biertje zijn er overigens ook al: “We denken zelf aan een biertje waarbij een kruid uit het Kloosterbos wordt gebruikt.” Gezien de eerste reacties smaakt het Fraterbier in ieder geval naar meer.