Afbeelding
Foto: Kees de Blok en Leonie Meppelder van de werkgroep Wereldwijd Naoberschap bij het Cittaslowschildje van de wereldwinkel.

Wereldwijd Naoberschap centraal tijdens Fairtradeweek

· leestijd 1 minuut Algemeen

HEERDE- Zoals bekend is Heerde sinds 2012 een Cittaslow gemeente en in 2021 is daar het Fairtrade keurmerk bijgekomen. Met deze keurmerken laat Heerde zien ‘Wereldwijd Naoberschap’ belangrijk te vinden. De werkgroep naoberschap, bestaande uit mensen uit de samenleving en ambtenaren van de gemeente, draagt de gedachten achter Cittaslow en Fairtrade uit. Deze werkgroep is dan ook coördinator en facilitator van de activiteiten in de Fairtradeweek, die in de week van 28 oktober tot en met 5 november plaats vindt. Het thema van deze week is ‘Het Klimaat’. In gesprek met een aantal leden van de werkgroep lichten zij de Fairtradeweek toe. 

“Nu het landelijk thema van de Fairtradeweek ‘Het Klimaat’ is raken deze twee keurmerken elkaar wel heel duidelijk”, zegt Marten Venema. “Daar moesten wij iets mee doen”. Er wordt daarom een drietal activiteiten georganiseerd. “Deze geven de mogelijkheid om te laten zien wat cittaslow, van het bekende beeldmerk, het slakje, en het begrip fairtrade, eerlijke handel, concreet inhoudt. Zo kunnen we laten zien waar we voor staan”, aldus Leonie Meppelder. 

De activiteiten vinden plaats op dinsdag 31 oktober, donderdag 2 november en vrijdag 3 november. Tijdens de eerste activiteit op dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur vinden inspiratiesessies van Klimaatgesprekken plaats bij cittaslowwinkel Dick en Co. Heerdenaren en gecertificeerd klimaatcoaches Han Verhoeven en Henk van Apeldoorn slaan hier de brug tussen dromen en daden. Zij ruilen ‘mag niet, moeten en minder’ in voor een effectievere en inspirerende aanpak om tot een duurzamer samenleving te komen. Op de donderdagavond van 18.30-22.30 uur wordt in De Heerd een Duurzaamheidscafé verzorgd door Heerde Energiek. Naast voorlichting over verschillende methoden van energiebesparingen, wordt hier ingegaan op diverse aspecten voor het klimaat. Sprekers hier zijn Gert de Vos en Han Verhoeven. “Dit belooft een boeiende en leerzame avond te worden. Voor ons een hele belangrijke avond in het kader van het thema”, zegt Kees de Blok. “En De Heerd is een mooie locatie om veel mensen te kunnen ontvangen”, voegt Leonie toe. (zie ook de gemeentepagina in deze krant voor meer informatie). Op vrijdag 3 november zijn Lucius de Graaf en Albert Roskam, ook leden van de werkgroep, aanwezig op de Noordgouw. Zij geven hier een gastles over Fairtrade aan 4-Atheneum. “Mogelijk nog aangevuld met een ludieke actie voor de andere leerlingen. Het is belangrijk om leerlingen in de Fairtrade gedachte mee te nemen. De school zelf heeft de intentie om ‘fairtrade’ te worden, en wordt hierin door ons ondersteund.” De rol van de werkgroep komt in de Fairtrade week duidelijk naar voren. “Maar wij zijn natuurlijk niet alleen deze week bezig, we zetten ons het hele jaar in. Met de bevindingen van deze week gaan we weer verder. Dat wil zeggen met uitbreiding van het commitment van de samenleving, dus naast individuele dorpsgenoten, het betrekken van scholen, kerken, sportverenigingen etc. Daarnaast streven wij naar verdieping van de gedachte achter de keurmerken.” Met betrekking tot de Fairtrade week, zo sluit de werkgroep af: “Een beter klimaat begint bij jezelf, wees je daarvan bewust, dus komt allen.”