Afbeelding
.

Nieuwe directeur Cultuurplein Noord Veluwe

· leestijd 2 minuten Algemeen

HEERDE- Nicole van Zomeren is de nieuwe directeur van Cultuurplein Noord Veluwe. Per woensdag 1 mei is ze aan de slag gegaan bij dit centrum voor kunst- en cultuureducatie op de Noord Veluwe.

“Ik kende de vorige directeur, Rinette van der Vliet, van onze tijd bij de Muzerie, centrum voor de kunsten in Zwolle. Toen ik las dat ze wegging, werd ik wel nieuwsgierig naar wat er met haar functie hier zou gebeuren. Toen de vacature uitkwam, heb ik gereageerd.” Nicole wordt daarbij gedreven door een ‘diepe intrinsieke motivatie’: “Ik vind het fijn om betekenisvol te kunnen zijn. Ik heb een achtergrond in Kunst & Cultuur en die wil ik graag inzetten om mijn omgeving er mee in aanraking te laten komen.” Toen ze voor het eerst binnenstapte bij het Cultuurplein, kreeg ze gelijk de bevestiging dat dit een goede stap was geweest. “Er waren mensen aan het repeteren, er werd muziekles gegeven, de dansgroepen waren aan het oefenen: het lééft hier! Dat voelde direct goed.”

Missie

Binnen Cultuurplein Noord Veluwe is de laatste jaren hard gewerkt aan samenwerking, met veel partijen uit de maatschappij. Middels drie pijlers – Cultuur & Onderwijs, Cultuur & Vrije Tijd en Cultuur & Samenleving – wordt invulling gegeven aan Cultuureducatie. “Als directeur wil ik dit voortzetten én uitbreiden, door de volle breedte aan kunstvormen te benutten”, vertelt Nicole. “Het Cultuurplein heeft daarnaast gewerkt aan de bereikbaarheid en toegankelijkheid. Hoe is die bereikbaarheid in de dorpen? Wat gebeurt er al, waar is vraag naar en hoe kunnen we het aanbod versterken? Een ander belangrijk punt is hoe Cultuurplein Noord Veluwe van maatschappelijke betekenis kan zijn. Stel: je laat een groep mensen een schilderij maken, dan geeft iedereen daar zijn eigen vorm of invulling aan. Je leert jezelf kennen én kunt je tegelijkertijd verwonderen over wat een ander ervan heeft gemaakt. Kunst & Cultuur kan zo een belangrijke bijdrage leveren aan de eigen ontwikkeling en zorgen dat je een ander ziet, en kunt zien. Op die manier wordt een bijdrage geleverd aan een sterke inclusieve maatschappij”, stelt Nicole. “In zie het als mijn missie om de mooie basis die er hier al is, verder te ontwikkelen, rekening houdend met de ontwikkelingen in de samenleving.”

Cirkel is rond

De nieuwe directeur heeft haar sporen in de wereld van Kunst & Cultuur ruimschoots verdiend. Ze volgde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten de opleiding tot dansdocent. “Ik ben werkzaam geweest in de culturele sector als dansdocent, choreograaf, cultuurcoach en teamleider dans. Daarnaast heb ik in de zakelijke dienstverlening gewerkt en ook bij de overheid; bij gemeenten en provincie. Verder heb ik een master pedagogie, waar de onderwijskant in terug komt. Een brede basis die mooi aansluit op wat hier nodig is”, aldus Nicole. Ze omschrijft zichzelf als iemand die kansen ziet, enthousiast en gemotiveerd is. Sinds vier jaar woont ze met haar man en hun hond in Epe en samen hebben ze twee volwassen dochters. “Voor mij is de cirkel rond. Ik ben gestart met Kunst & Cultuur, en nu mag ik me daar weer mee bezig houden. Daar gaat mijn hart van open!”