Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Wat zijn de ervaringen met collageen poeder?l

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Van collageen poeder in je ochtendkoffie strooien tot het toevoegen van een schepje collageen aan je smoothie: collageen supplementen hebben hun weg gevonden naar veel van onze gerechten, drankjes en dagelijkse routines. En het ziet er niet naar uit dat de populariteit ervan snel zal afnemen.

Een collageen supplement bestaat technisch gezien uit kleine stukjes eiwit van dierlijk collageen en producten adverteren met een aantal verheven beloften, zoals het verminderen van rimpels en het verbeteren van de gezondheid van gewrichten. Maar wat gebeurt er echt als je dit supplement dagelijks in je dieet opneemt?

In dit artikel leer je meer over wat collageen is en over de (mogelijke) collageen poeder ervaringen na gebruik van dit supplement.

Wat zit er in collageen?

Ons lichaam bestaat uit veel verschillende eiwitten, waaronder verschillende soorten collageen. Collageen bestaat voornamelijk uit drie aminozuren - proline, glycine en hydroxyproline - en komt voor in ons bindweefsel, huid, kraakbeen en botten.

Wat is collageenpoeder?

Net als mensen hebben ook veel andere dieren overvloedig collageen in hun lichaam. Collageenpoeder wordt gemaakt van collageen afkomstig van verschillende dieren, afhankelijk van welke soort iemand kiest. Rundercollageen is afkomstig van koeiencollageen, varkenscollageen is afkomstig van varkens en marien collageen is afkomstig van de huid, schubben en lichaamsdelen van vissen. 

Ongeacht van welk dier het collageeneiwit afkomstig is, het wordt verwerkt tot een smaakloos poeder. Dit poeder wordt gebruikt als supplement en wordt meestal toegevoegd aan smoothies, koffiedrankjes, creamers, repen, chocolade en een heleboel andere voedingsmiddelen en recepten.

Wat gebeurt er als je elke dag collageen neemt?

Zoals veel voedingssupplementen raden veel fabrikanten van collageensupplementen aan om het elke dag in te nemen, met mooie beloften over een gezondere huid, gezonde gewrichten en meer als je de aanwijzingen op het etiket opvolgt.

Collageen poeder ervaringen

Maar wat zijn de ervaringen als je elke dag collageen neemt? Hier zijn enkele dingen die je kunt ervaren, hoewel de resultaten van persoon tot persoon kunnen verschillen. Houd er rekening mee dat sommige gegevens die deze resultaten ondersteunen meer validatie behoeven, dus begrijp dat collageen geen wondermiddel is voor ieders kwalen.

Beter herstel na weerstandstraining ervaren

Collageen is geen compleet eiwit omdat het het essentiële aminozuur tryptofaan mist. Maar er zijn aanwijzingen, zoals een review uit 2022 in Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, dat suppletie het herstel kan bevorderen als het gepaard gaat met weerstandstraining. Het is ook in verband gebracht met minder pijn en meer kracht voor degenen die ook aan weerstandstraining doen.

Je zou minder huidveroudering kunnen ervaren

Na verloop van tijd verlies je collageen, wat resulteert in een huid die dunner, droger of minder elastisch kan zijn. Volgens een onderzoek uit 2021, gepubliceerd in het International Journal of Dermatology, is het 90 dagen lang elke dag innemen van collageen gekoppeld aan een betere hydratatie en elasticiteit in vergelijking met mensen die geen supplementen met collageen gebruiken. Bovendien ervaren collageengebruikers mogelijk minder rimpels op hun huid.

Je kunt sterkere botten ervaren

Collageen heeft invloed op de sterkte en structuur van je botten. En het innemen van bepaalde collageenpeptiden kan helpen om de botmineraaldichtheid na de menopauze te verhogen en de botafbraak te verminderen, volgens een onderzoek uit 2018 gepubliceerd in Nutrients.

Je zou je haargroei kunnen verbeteren

Je haar is gemaakt van een proteïne genaamd keratine. En dit eiwit is gemaakt van aminozuren die van nature voorkomen in collageen. Daarom kan het innemen van collageen het lichaam voorzien van de aminozuren die nodig zijn om keratine te produceren. 

Volgens een onderzoek uit 2022, gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences, kan het innemen van collageen mensen helpen die extra ondersteuning nodig hebben bij het teruggroeien van het haar of om haaruitval te voorkomen. 

De beste collageenpoeders volgens een diëtist

Collageensupplementen zijn steeds populairder geworden. En met potentiële voordelen zoals een gezondere huid, gezonde botten en snellere wondgenezing, is het makkelijk te begrijpen waarom dit supplement zijn weg vindt in zoveel producten en recepten.

Hoewel de beschikbare gegevens veelbelovend zijn over hoe collageensupplementen mensen kunnen helpen gezonder te leven, kunnen we, totdat er meer goed opgezette onderzoeken zijn die zich richten op dit supplement, niet aannemen dat we door het elke dag te nemen minder gewrichtspijn en supersterke botten zullen hebben.

Voor mensen die willen onderzoeken of ze collageensupplementen kunnen gebruiken, zijn er geen duidelijke nadelen, zolang het volgens de instructies van de fabrikant wordt ingenomen en het collageen supplement van jouw keuze kwaliteitsingrediënten bevat.