Afbeelding
Foto: Aangeleverd

We komen er wel: zo worden bedrijven steeds groener in Nederland

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Er is nog dagelijks discussie over, maar die gaat dan over details en geld. Intussen zijn zelfs de hardnekkigste ontkenners het ermee eens: de planeet moet geen last meer hebben van onze ontwikkeling. Een beter milieu begint bij jezelf, luidde de slogan voorheen, en dat is waar, maar er worden grotere stappen gezet als bedrijven duurzamer gaan denken. Qua energieverbruik en andere aanpassingen. 

Zonnepanelen en opslag van energie

Nu niet alleen het winnen, maar ook het opslaan van zonne-energie mogelijk is, maken talloze bedrijven een reuzenstap richting de status van minimale vervuiler. Nu werkt de installatie van zonnepanelen sowieso twee kanten op: je belast het milieu minder en spaart daarmee geld uit én deze overstap naar groene
energie geeft je bedrijfsimago een boost. Ben je geïnteresseerd in de opslag van zonne-energie? Klik hier om je in te lezen over de mogelijkheden hiervan voor jouw onderneming.

Een vintage uitstraling met gerecycled meubilair

Waarom zijn kantoren en andere bedrijfspanden vaak zo saai? Allemaal dezelfde stoelen en bureaus, niks aan de muur, geen gezellige zitplekken om even te ontspannen… Gelukkig zijn veel ondernemers door het massale thuiswerken min of meer gedwongen om de werkvloer wat aantrekkelijker te maken. Dat uit zich in de aanschaf van driezitsbanken, tafelvoetbaltafels, picknickmeubels en andere ontspanningsfaciliteiten. Het is niet gezegd dat die niet al een keer gebruikt mogen zijn. Een slimme ondernemer maakt zijn kantoorpand sfeervoller, vintage zelfs, met tweedehands eyecatchers. Het hoeft er allemaal niet zo anoniem uit te zien.

Minder transportbewegingen voor zowel partners als personeel

De aan- en afvoer van goederen en het forenzen van personeel kosten veel brandstof. Bij het eerste bespaar je hierop door zoveel mogelijk lokale partners te contacteren (dat kan sowieso op meer regionale waardering rekenen). Het tweede hoeft niet per se met thuiswerken opgelost te worden: een fietsenplan of het stimuleren van OV-gebruik zijn eveneens opties.

Kritische blik op de lunch (en de resten daarvan)

Onze dagelijkse lunch, daar is ook veel over te doen. Ten eerste is het voor een duurzame omgang met je personeel raadzaam om daar wat meer ruimte voor te geven dan dat obligate halve uurtje. Die dertig minuten gebruiken ze veelal om te wandelen, nadat ze hun boterhammen achter de computer gegeten hebben. Ontmoedig dat, en niet alleen vanwege de kruimels in het toetsenbord! Daarnaast worden er in kitchenettes of kantines van bedrijfspanden nog te veel etenswaren weggegooid. Menigeen koopt een halfje bruin op vrijdag, dat op maandag oud is geworden. Verder staan er potten jam te beschimmelen, om over de onafgedekte vleeswaren maar te zwijgen. Je kunt daar sturing aan geven. De aanschaf van een vriezer doet hierbij wonderen: nooit meer oud brood.