Afbeelding
Dino Eisele

Bijsterbosch tevreden met start I.D.M. seizoen

· leestijd 2 minuten Sport

Na de MotoGP en het WK Superbike heeft nu ook de Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft een start gemaakt met het raceseizoen. Heerdenaar Pepijn Bijsterbosch mocht zelfs aftrappen op zijn ‘thuiscircuit’, het TT-Circuit in Assen, in de eerste ronde van het IDM Superbike. Vanwege corona-maatregelen echter zonder publiek en met slechts een beperkt aantal teamleden van zijn Team Motorsportschool.com. Hetzelfde team, maar met een nieuwe naam, nieuwe look en zelfs een tweede rijder; de 22-jarige Oostenrijker Valentin Reitmair maakt zijn debuut als Superbike-coureur.

De vrije trainingen lopen nog niet helemaal naar wens, maar in de kwalificaties zit Bijsterbosch er goed bij met zijn nieuwe BMW S1000RR. Dit resulteert uiteindelijk in een zesde startplaats in een veld van 30 rijders. Het deelnemersveld is in vergelijking met vorig jaar een stuk sterker geworden. Wat wil je ook met mannen als Jonas Folger (ex-MotoGP) en Vladimir Leonov (ex-Moto2/WK Supersport). Voor ‘rookie’ Reitmair is het vooral veel meters maken en ervaring opdoen; hij vertrekt zondag vanaf P27.

De eerste race in Assen begint letterlijk en figuurlijk met een valse start door het uitvallen van het startlicht. Na enig oponthoud kan het seizoen dan toch echt beginnen. Bijsterbosch is goed weg en komt na de eerste ronde als vijfde door. De twee koplopers, Folger en Ilya Mikhalchik (kampioen van 2019) rijden vlot weg, maar daarachter ontstaat een mooi groepje waarin ook Bijsterbosch mee vecht om de laatste plaats op het podium. Even lijkt een vierde plaats er in te zitten, maar Bijsterbosch moet zijn meerdere erkennen in de Zwitser Dominic Schmitter en finisht als vijfde.

Teamgenoot Reitmair kent geen goed begin van het seizoen; hij valt in de voorlaatste ronde. Zelf zonder kleerscheuren er van afgekomen, maar dat kan van de motor niet gezegd worden.

Door de zogenaamde ‘reversed grid’ mag Bijsterbosch in race twee starten vanaf de tweede positie. De Heerdenaar heeft een halve ronde de koppositie in handen, maar als een duveltje uit een doosje is daar al Folger die resoluut de kop overneemt. Binnen een paar ronden zakt Bijsterbosch af naar de zevende positie; de Heerdenaar heeft het moeilijk en kan geen vuist maken. Ook bij Schmitter en de Rus Leonov gaat het niet van een leien dakje. Die zakken halverwege de race opeens een stuk terug, waardoor Bijsterbosch de vijfde plaats in zijn schoot krijgt geworpen. Toch herpakt Leonov zich en met de Italiaan Polita en de uit het achterveld aangesloten Marc Moser, ontstaat er tegen het eind met vier man nog een mooie strijd om de vierde positie. Op de streep moet Bijsterbosch genoegen nemen met de zesde plaats.

Ondanks het harde werk van de monteurs om de motor van Reitmair weer startklaar te krijgen, staakt de Oostenrijker na acht ronden de strijd en komt de pits inrijden. De val in de eerste race had toch de nodige impact veroorzaakt.

Pepijn Bijsterbosch: “Gezien de omstandigheden ben ik best tevreden met een vijfde en zesde plaats. Ik kreeg vannacht namelijk last van een flinke buikgriep en heb vandaag geleefd op bananen en yoghurt. Ik ben dus blij met het resultaat, maar als ik 100% fit was geweest, had er misschien wel meer ingezeten”.