Afbeelding

Heren 1 Langhenkel/HEC toont veerkracht bij terugkeer in 1e klasse.

· leestijd 3 minuten Sport

Zaterdag was de terugkeer van Langhenkel/HEC Heren 1 in de 1e klasse een feit. Op het programma stond de ontmoeting met Zeewolde Heren 1 in de eigen Burgemeester Faberhal in Heerde. Een schitterend en spannend volleybal gevecht tussen twee aan elkaar gewaagde ploegen was het resultaat.

In de voorbereiding is door de heren onder leiding van de nieuwe trainer Dick Post hard gewerkt om klaar te zijn voor de eerste wedstrijd. Met onder andere wat wijzigingen in de speelstijl hoopt het team van Langhenkel/HEC slagvaardiger te zijn in de 1e klasse. Daarnaast heeft het team met Amor Ksila en Diede Brummel twee versterkingen binnen gehaald.

Zaterdag klonk om 17:00 uur uiteindelijk het eerste fluitsignaal, met Iven Eibrink als spelverdeler, Loek van den Berg en Harjan Sanders als passer loper, Daniël Kingma en debutant Diede Brummel op midden, Kasper Gelderman op de Diagonaal positie en Wilco Nuiten als Libero. Amor Ksila begon op de bank. Rikjan Stoffer en Rahmez Mahmoud waren niet aanwezig.

Ondanks de nieuwe speelstijl en de nieuwe samenstelling wisten de heren uit Heerde een goed niveau te halen in de eerste set. Op momenten stonden de heren onder druk van met name de nummer 3 van Zeewolde die verantwoordelijk was voor ruim 80% van de aanvallende punten van de mannen uit Zeewolde. Uiteindelijk kwam heren 1 net te laat in het ritme en ging de set met 23 -25 naar Zeewolde. Maar het onderlinge verschil was zeer gering.

Een kleine tactische omzetting aan de kant van Heren 1 had als doel om de nummer 3 van Zeewolde meer onder controle te krijgen in de blokkering en daarmee het gevaar aan de kant van Zeewolde in te perken. Qua blokkering had dit niet direct het beoogde effect, maar duidelijk was wel dat de mannen uit Heerde meer dan behoorlijk partij boden. In de 2e set lieten de mannen goed verzorgd volleybal zien met mooie aanvallen. De druk lag grotendeels bij Zeewolde en de mannen uit Heerde wisten de 0-1 achterstand gelijk te trekken door met 25 – 21 set nummer 2 te winnen.

Aan het begin van de derde set keken de mannen uit Heerde snel tegen een achterstand aan van 6 punten. De mannen raakte echter niet in paniek en bleven rustig en met vertrouwen het eigen spel spelen. Daardoor kwamen de mannen gestaag terug, tot bij 16 -16 de stand weer in evenwicht kwam. Even leek het momentum te kantelen naar de Heerdenaren, maar uiteindelijk wist Zeewolde aan de hand van hun topscoorder en bepalende speler het momentum weer te pakken. Ook de komst van Amor Ksila binnen de lijnen kon een 20 -25 eindstand niet voorkomen en dus ging set 3 naar Zeewolde.

Heren 1 moest dus wederom op jacht naar setwinst om de stand gelijk te trekken en zodoende een 5e set te kunnen afdwingen. Aan beide zijden was merkbaar dat het een waar volleybalgevecht was geweest in de eerste 3 sets. De krachten aan beide zijden namen wat af en beide ploegen speelde minder op souplesse en meer op werklust. Aan de spanning en de strijd in de wedstrijd deed dit zeker niets af. Vrijwel de gehele 4e set wisten de mannen uit Heerde de druk op Zeewolde te houden en met een paar schitterende blokkerende acties van Diede Brummel en Kasper Gelderman werd het gevaar van Zeewolde vakkundig de kop ingedrukt. En met een 25 -19 setwinst wisten de Heerdenaren voor de tweede keer deze wedstrijd de stand gelijk te trekken.

In de 5e set gingen beide ploegen vol voor de winst. Een mooie spannende 5e set vormde de fantastische ontknoping die deze wedstrijd verdiende. Bij een stand van 8-7 in het voordeel van de Heerdenaren wisselde beide teams van speelhelft. Bij een stand van 14 -13 kreeg Heren 1 op eigen service de kans om de wedstrijd te beslissen. Dit lukt helaas niet. Zeewolde kreeg bij 14 – 15 hun eerste matchpunt, maar de mannen uit Heerde bleven rustig en wisten de rollen wederom om te draaien. Met 16 – 15 op het scorebord kregen de mannen uit Heerde nogmaals de kans om de overwinning binnen te halen. Zeewolde was echter nog niet bereid zich hierbij neer te leggen en met goed spel van de mannen uit Zeewolde en een paar kleine fouten aan de kant van Heerde wisten de mannen uit Zeewolde de wedstrijd te kantelen en met 16-18 de 5e set te winnen.

Helaas dus voor de heren een 2-3 verlies, maar na de wedstrijd heerste vooral tevredenheid over het vertoonde spel en over de hoeveelheid veerkracht die Heren 1 had laten zien. Naast dat Diede Brummel kan terugkijken op een goed debuut kunnen de mannen uit Heerde terugkijken op een mooi volleybalgevecht met een prima resultaat bij de terugkeer in de 1e klasse.