Afbeelding
.

Buurtwoning wordt Dorpskamer

· leestijd 2 minuten Algemeen

HEERDE- Sinds februari kunnen bewoners van de wijk Molenkamp terecht bij de Dorpskamer aan de Kamilleweg 75 in Heerde. Op dinsdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur en op woensdagochtend van 9.00 tot 11.00 uur staat de koffie en thee klaar. Tijd om de gastvrijheid te proeven. 

De Dorpskamer is een initiatief van Triada en het Steun- en Informatiepunt Stip. Jeanette Palm is sociaal beheerder bij Triada. Zij legt uit hoe dit idee is ontstaan. “De Dorpskamer vindt zijn oorsprong in het feit dat we enige tijd bezig zijn met een project in deze buurt. Het gaat om sloop, nieuwbouw en renovatie van woningen aan De Wikke, Kamilleweg, Klaproosweg en de Klaverweg. Door deze ontwikkelingen komen er woningen vrij en deze woning aan de Kamilleweg is de eerste die leeg kwam.” Een ideale plek voor het inrichten van een ontmoetingsplek voor bewoners in de buurt. De Dorpskamer is ingericht met tweedehands spullen. “Daar kwam al snel het idee bij om de woning breder in te zetten en daarom hebben we contact gezocht met Stip. De Dorpskamer is een heel laagdrempelige manier om in contact te komen met de inwoners. Ze kunnen hier vertellen wat ze bijvoorbeeld missen in de buurt, wat hun zorgen zijn en we horen het ook graag als iemand een leuk idee heeft”, voegt Nicky Jellema, opbouwwerker van Stip toe. “En dit is een plek voor inwoners om verbinding onderling te krijgen.” Jeanette benadrukt dat de Dorpskamer niet alleen bedoeld is voor bewoners uit de buurt en huurders van Triada, maar juist óók voor alle inwoners van Heerde. 

Ondanks dat de Dorpskamer nog niet lang bestaat en er slechts flyers in de brievenbussen zijn gedaan, weten toch al veel mensen de kamer te vinden. Zo ook deze middag. De een komt zomaar even kijken en de ander heeft een gerichte vraag over de plannen van Triada. Het kan allemaal. Jeanette is blij met de plek. “Ons kantoor ligt aan de Eperweg maar dat is voor veel mensen toch een eind fietsen. Door dit initiatief zoeken we de mensen meer op.” Ook Nicky juicht de buurtwoning toe. “Als iemand vragen heeft, kan ik ze meteen door zetten naar een collega die het dan kan oppakken. De inwoners krijgen door contact met mij een gezicht erbij en weten wie ze moeten hebben. Ik kan zorgen voor een warme overdracht.” De vragen zijn heel divers. “We zijn als Stip voor mensen van 0 tot 100. Dus er zijn bijvoorbeeld vragen over zwemles, huishoudelijke hulp, financiële ondersteuning. Maar ook voor collectieve vraagstukken voor in de wijk ben ik er. Bijvoorbeeld voor hulp om iets te organiseren voor de buurt.” Vragen staat vrij. Ze is blij met de samenwerking met Triada. “We hebben immers hetzelfde belang; dat mensen zich gezien en gehoord voelen.” Jeanette voegt toe: “En dat ze zich onderling meer verbonden voelen. We willen ook graag de onderlinge contacten stimuleren.” Ze benadrukt dat er veel kan. “Als mensen bijvoorbeeld een leuk evenement willen organiseren dan zijn er financieel gezien best veel mogelijkheden.” De Dorpskamer kan ook gebruikt worden door andere organisaties. “Zo heeft Seniorweb interesse getoond en Mijnbespaarhulp heeft al vanuit hier geopereerd.” De Dorpskamer is momenteel nog een proef maar de aanloop is groot en de reacties positief. Jeanette haast zich nog om te zeggen; “Als de vlag buiten staat, is iedereen van harte welkom!” Dus kom een bakje thee of koffie halen op dinsdagmiddag of woensdagochtend.