Afbeelding
Foto: Ineke van Hartskamp

Telefooncirkel De Kruimelschaar

· leestijd 1 minuut Algemeen

EPE- Vrijwilligersorganisatie De Kruimelschaar is vooral bekend van het Hospice in Epe en het vervoer naar bijvoorbeeld het ziekenhuis. Dat er ook enkele vrijwilligers een telefooncirkel verzorgen weten maar een paar mensen. 

Een van de vrijwilligers is Ineke van Hartskamp. Zij vertelt: “Het doel van de telefooncirkel sec is controleren of alles goed met iemand is. De meeste mensen vinden dit zelf niet nodig, maar de kinderen dringen er vaak op aan. Voor hen is het een geruststelling, dat hun vader of moeder in orde is en zo niet, dat er dan actie wordt ondernomen.” Voor één van de mensen die gebeld wordt, geldt dit ook. Zij vertelt, dat ze heel blij is met de leuke gesprekjes elke morgen. Veel persoonlijker dan op een knop drukken en dan iemand horen praten die je niet kent. Omdat je eerst kennismaakt bouw je een band op en vertrouw je degene die belt steeds meer toe. Als er dan echt iets is, wordt er ook meteen hulp ingeschakeld. Voor iedere deelnemer staan twee contactpersonen op de lijst, die gebeld kunnen worden bij calamiteiten.
Ineke van Hartskamp beaamt dat luisteren vaak belangrijker is dan praten. Het belcontact krijgt steeds meer betekenis, men wil het graag behouden, zelfs als er thuiszorg langs komt.
De telefooncirkel is in de strikte zin van het woord geen cirkel. Er zijn 4 dames waarvan er eentje een maand dienst heeft en elke morgen tussen half negen en negen uur de deelnemers belt. En wat heel plezierig is, er is een vijfde dame, die reserve is in het geval van ziekte of afwezigheid. Eén van de vier dames is coördinator en doet al 23 jaar vrijwilligerswerk voor De Kruimelschaar. Zij bezoekt persoonlijk de nieuwe deelnemers. Iedereen die mee wil doen kan zich aanmelden. Het is ook mogelijk om enkele dagen per week gebeld te worden of alleen gedurende de periode, dat de kinderen op vakantie zijn.
Er is nog ruimte voor nieuwe deelnemers dus bel gerust de Kruimelschaar als u meer informatie wilt: tel. 06-10135980. U kunt al uw vragen stellen, en eventueel ook afspreken om kennis te maken. Foto: Ineke van Hartskamp.