Afbeelding
Foto: zaterdag is de bomenhub geopend

Nieuwe bomenhub geopend

· leestijd 1 minuut Algemeen

EPE- Zaterdag is bij de Tovertuin aan de Papenstraat 10 in Epe een ‘bomenhub’ geopend. Dit is een verzamelplek van kansarme jonge boompjes (zaailingen), die nu opkomen op plekken waar ze niet volwassen bomen kunnen worden. 

Door deze te verzamelen en in te kuilen, drogen de wortels niet uit. Op afspraak kunnen bewoners van de omgeving Epe hier gratis boompjes en struiken afhalen. “We mochten van de gemeente oogsten, wanneer er ook een hub in de gemeente zou komen”, vertelt Eefje Schaap, vrijwilliger en oogstbegeleider bij Meer Bomen Nu. “Uiteindelijk zijn we hier bij de Tovertuin uitgekomen. We zijn heel blij dat we dit hier mogen doen.” Bram, namens de Tovertuin, spreekt van een leuk initiatief. “We proberen hier groenten te verbouwen voor mensen uit de buurt en de mensen er ook bij te betrekken. Daarom is het ook een zelfoogsttuin. We proberen zo te werken aan een stuk gemeenschapszin, met voeding als verbindende factor. Andere belangrijke punten zijn het buiten zijn en het op peil houden van biodiversiteit. We zien dan ook veel overlap tussen beide doelen.” Volgens wethouder Annemiek van Loon is de locatie niet alleen een bomenhub, maar op deze manier ook een mensenhub. “Daarbij werk je hier in een kleine cirkel, je houdt het in de buurt, en daardoor is er ook meer betrokkenheid.”

Samenwerking

“Het is ontzettend leuk dat er een samenwerking is tussen de gemeente Epe, Meer Bomen Nu en de Tovertuin. Op deze manier kunnen we de gemeente sneller en op een goedkope manier vergroenen. Iedereen kan nu gratis boompjes en struiken halen om te planten”, aldus Elsemarieke Spriensma, regiocoördinator Gelderland Meer Bomen Nu. “Elke boom maakt jaarlijks vele zaailingen. Veel van deze zaailingen overleven het niet omdat ze opkomen op ongeschikte plekken. Ze staan bijvoorbeeld te dicht bij het pad en worden om die reden afgemaaid. In samenwerking met tal van boswachters en groenbeheerders scheppen de vrijwilligers van Meer Bomen Nu deze kansarme boompjes met wortel en al uit. Vervolgens worden ze gratis uitgedeeld aan iedereen die ze wil hebben, zodat ze op een gunstigere locatie kunnen uitgroeien tot volwassen boom. De methode is onbeperkt schaalbaar, want elke boom maakt jaarlijks zaailingen. De plantlocaties van nu zijn over enkele jaren weer oogstlocaties voor nieuwe jonge zaailingen. De campagne versnelt vergroening en dat is klimaatwinst. De boompjes zijn veelal inheems en worden altijd in een diverse mix uitgedeeld, waarmee de campagne een grote bijdrage levert aan de biodiversiteit.” 

Vrijwilligers

Dankzij enthousiaste vrijwilligers raakt de campagne steeds meer in Gelderland op gang. Iedereen die het leuk vind om een dag buiten aan het werk te zijn kan zich aanmelden als vrijwilliger. Je hoeft geen specifieke kennis te hebben. Door heel Gelderland vinden in de winter evenementen plaats. “Het is heerlijk om buiten in de natuur te werken en zaailingen te redden. Het is erg gezellig en het voelt goed om iets te doen tegen klimaatverandering”, aldus Eefje Schaap, vrijwilliger en oogstbegeleider bij Meer Bomen Nu. Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op www.meerbomen.nu.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding