Afbeelding
Foto: Dennis Dekker

Energie Coöperatie Epe (ECE) toont succesvol zonproject aan haar leden

· leestijd 2 minuten Algemeen

EPE - Energie Coöperatie Epe (ECE) nodigde haar leden afgelopen vrijdag uit bij De Buurte kwekerijen in Oene. Op het dak van deze Oener firma liggen meer dan vijfhonderd zonnepanelen. Het is het eerste coöperatieve zonproject van ECE. Dit zonproject geeft jaarlijks stroom voor ongeveer zeventig gezinnen.

Eerst iets meer over de geschiedenis van dit ECE-zonproject. Het eerste initiatief van deze coöperatie omvat de realisatie van een zonnedak van 504 zonnepanelen op het dak van de loods van De Buurte kwekerijen aan de Eperweg 52. Dat project draait nu ruim een jaar. Honderd ECE-leden konden voor dit project 50 euro inleggen. Daarnaast is de achtergestelde lening (een bedrag van 36.000 euro) onderverdeeld in 120 certificaten van 300 euro. Toen de ledenwerving en de inschrijvingen op de achtergestelde leningen compleet waren, is de opdracht aan de installateur verstrekt. Op 6 mei 2022 is de installatie in gebruik genomen. Jan Haverkort, penningmeester van de ECE, vertelt over het succes van dit project. “In de eerste acht maanden was de gerealiseerde energieproductie al ruim 15 procent hoger dan begroot. Voor 2023 hebben we de begrote energieproductie al in september gehaald.”

De ECE-leden werden afgelopen vrijdag uitgenodigd en kregen de nodige informatie over de status van het project en over allerlei aanverwante duurzame initiatieven. Zowel de investering als het beheer en onderhoud van het zonnedak komt voor rekening van ECE. De eigenaar ontvangt voor het ter beschikking stellen van het dak gedurende 15 jaar een jaarlijkse vergoeding of ECE plaatst een aantal extra panelen ter compensatie van het eigen stroomgebruik van de eigenaar van het gebouw. Gerrit Tessemaker, directeur van De Buurte, heeft voor het laatste scenario gekozen. Gerrit Tessemaker vertelt: “Zonnepanelen op daken van huizen vind ik eigenlijk geen gezicht. Toch ben ik wél voor deze duurzame vorm van energieopwekking. Met zo’n grote zonproject op het dak van de loods bij De Buurte kwekerijen hoop ik ook een duurzaam steentje voor veel andere Epenaren bij te dragen.”

De ECE-leden werden afgelopen vrijdag van harte uitgenodigd voor een informele bijeenkomst bij De Buurte kwekerijen. Onder het genot van een lekker hapje en een smakelijk ‘energiedrankje’ is de installatie op de dak van de grote schuur aan de aanwezigen getoond. Daarnaast werden er allerhande nieuwe projecten en technologieën gepresenteerd. Zwier van der Weerd van het Oener bedrijf Aalberts Duurzaam vertelde onder meer over een innovatieve opslag-oplossing voor particulieren. “Het is natuurlijk fantastisch dat je groene energie opwekt met hulp van zonnepanelen. Maar heel veel mensen willen die opgewekte stroom van hun zonnepanelen graag op latere momenten inzetten. Dan wil je die energie dus tijdelijk opslaan in een soort van batterij-unit. Dat is een nieuwe ontwikkeling waar in de nabije toekomst heel veel vraag naar gaat zijn.” Aalberts Duurzaam gaat deze accu’s voor particulieren officieel presenteren tijdens het Oener Koefeest op donderdag 19 oktober. 

Ook ECE blijft dergelijke nieuwe duurzaamheidsontwikkelingen op de voet volgen. Zo zijn er plannen om een onderzoek te doen naar een pilotproject over een buurtbatterij. Dit naar aanleiding van een concrete vraag van enkele buurtbewoners in de gemeente Epe.

Zijn er ook al volgende zonprojecten te benoemen? Jan Haverkort reageert: “Op dit moment voeren wij gesprekken met diverse eigenaren van gebouwen. Op niet al te lange termijn denken we daarmee te starten. Dit eerste project bij De Buurte kwekerijen is aantoonbaar succesvol, dus het zal niet lang duren voordat we onze volgende projecten gaan realiseren. ECE wil een bijdrage leveren om de noodzakelijke energietransitie in onze leefomgeving te realiseren.” 

Tot slot benoemt ECE-penningmeester Jan Haverkort nog even wat de leden van ECE hier financieel aan hebben. Over de gehele looptijd van dit project wordt er een reserve opgebouwd van circa 50.000 euro. Die reserves worden op de ledenrekeningen bijgeschreven. Dit gebeurt in overleg met de leden, in diverse fases. “Dit duurzaamheidsproject is van inwoners van de gemeente Epe, vóór de gemeente Epe”, besluit hij.

Wil je lid worden van de ECE? Dat kan. Surf dan naar de website www.ecepe.nl/lid-worden/.. Tekst en foto: Dennis Dekker.