Afbeelding
Foto: Schaapskooi

Werkgroep bezorgd over plannen rond IJsselhoeve en IJsselzicht

· leestijd 1 minuut Algemeen

VEESSEN- Een groep Veessenaren, verenigd in de werkgroep Actie(f) voor Veessen, heeft grote zorgen over de plannen van InLeisure voor de locaties IJsselhoeve en IJsselzicht. 

“Voor alle duidelijkheid, wij zijn als werkgroep niet tegen ontwikkeling van IJsselzicht en IJsselhoeve, maar maken ons zorgen over wat er nu lijkt te gebeuren”, schijft de werkgroep – bestaande uit Roelie Rave, Erik Roelofsen, Lucas Reuters en Niek Woesthuis - in een brief die onder dorpsgenoten is verspreid. “Onlangs zijn de plannen van InLeisure voor IJsselhoeve bekend geworden omdat InLeisure bij Rijkswaterstaat een vergunning heeft aangevraagd en gekregen. Wat zijn de belangrijkste plannen: verhogen van grond in de uiterwaarden, bouwen van 85 permanente chalets voor vier, zes en acht personen, realiseren van 66 campingplaatsen, realiseren van een parkeerterrein met 170 plekken en exploitatie met minimale bezetting van 80% van de chalets het hele jaar rond.” 

Zorgen

Het verhogen van grond in de uiterwaarden staat volgens de werkgroep haaks op alle maatregelen die zijn genomen in kader van de hoogwatergeul. Het bouwen van permanente chalets betekent daarnaast volgens de werkgroep dat deze niet verplaatst kunnen worden bij hoog water en ook dit zorgt voor minder ruimte voor de rivier. “Daarnaast is het Veessenaren die buitendijks wonen nooit toegestaan iets te bouwen of aan de grond vast te maken vanwege de functie van de uiterwaarden als (over-)stroomgebied. Er lijkt sprake van meten met twee maten: waarom mogen bewoners niet bouwen en InLeisure wel?” De werkgroep noemt de combinatie van de verhoogd geplaatste chalets en een parkeerterrein met 170 plekken ‘een permanente verandering in het aangezicht van het dorp’. “Nergens in Veessen – of in de wijde omgeving – is er zo’n groot parkeerterrein of een zo grote concentratie van chalets of woningen. Dit gaat ten koste van het karakter van het dorp.” 

Exploitatie met minimale bezetting van 80% van de chalets het hele jaar rond levert daarbij een verdubbeling van het aantal mensen op dat in Veessen verblijft en het dorp is hier volgens de werkgroep niet op ingericht. De extra verkeersbewegingen die het plan oplevert zorgen verder voor onveilige verkeerssituaties, meer stikstofuitstoot, meer uitstoot van fijnstof, en toename van geluid. Andere zorgen betreffen bijvoorbeeld het verdwijnen van het zwembad – “bedoeld voor alle Veessenaren” – en toegankelijkheid van onder andere het Klompenpad en de visplekken.

“De plannen voor de ontwikkeling van IJsselzicht zijn nog niet bekend, maar deze plannen zullen ongetwijfeld eenzelfde grote impact hebben. Wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren met de haven?” 

Aanmelden

Wie deze zorgen deelt, kan dat laten weten via info@veessenaandeijssel.nl. “Wij informeren u dan als er ontwikkelingen of als het mogelijk is om bezwaren kenbaar te maken.” Wie zich wil aansluiten bij de werkgroep kan dat via ditzelfde mailadres kenbaar maken.

Bezwaar maken tegen de Watervergunning die Rijkswaterstaat heeft afgegeven kan tot uiterlijk 16 september. Wilt u gebruik maken van het voorbeeldbezwaarschrift en/of wilt u de verleende watervergunning ontvangen? Mail naar info@veessenaandeijssel.nl of bel tel. 06-21330391.