Sjaak Thijssen (links) en Henk Veenbergen bij één van de beschermde bomen in het Eper centrum.
Sjaak Thijssen (links) en Henk Veenbergen bij één van de beschermde bomen in het Eper centrum. Foto: Dennis Dekker

Beschermde status voor ruim 30 bomen

· leestijd 2 minuten Algemeen

EPE- Het is al ruim dertig jaar geleden, maar Henk Veenbergen en Sjaak Thijssen weten het nog goed. In het centrum van Epe werden er met hulp van vele donaties ruim dertig bomen geplant. 

Het was een breed gedragen project waar Henk (indertijd ondernemer) en Sjaak (indertijd ambtenaar) goede herinneringen aan hebben. “De Ondernemersvereniging Epe (OV Epe) is dat project gestart. Vele bedrijven en particulieren meldden zich en diverse stichtingen deden eveneens mee.” Voor elke boom moest 1.000 gulden betaald worden. Het duo: “De gemeente heeft het uiteindelijk binnengehaalde bedrag nog eens verdubbeld. De toenmalige wethouder Prins, gaf iedere sponsor een oorkonde toen alle bomen geplant zijn. Het was een prachtig feest.” Deze actie in 1989 zorgde voor een danige vergroening van het Eper centrum. In een lange rij tussen de Enkweg aan de ene kant van Epe en de oude spoorlijn aan de andere kant van het dorpscentrum werden (in de Hoofdstraat, de Emmastraat, de Pastoor Somstraat en de Lohuizerweg) ruim dertig bomen geplant. Lindes, platanen, esdoorns, kastanjes, rode beuken, allerlei verschillende soorten. Bij elke boom verscheen een paaltje met een plaquette waarop één van de sponsoren genoemd werd. 

Een paar jaar geleden constateerde Henk echter dat er een paar paaltjes verrot waren. “En nog dramatischer: ik zag ineens dat er vier van die ruim dertig bomen en een aantal paaltjes weggehaald waren. Ik ben in de pen geklommen en heb contact gezocht met de gemeente. Mijn doel? Mensen moeten weten wat de unieke status van deze dertig bomen is. En die vier weggehaalde bomen en plaquettes van die vier sponsors moesten per direct vervangen worden.” Henk zocht dus weer contact met Sjaak Thijssen. “Hij was er als ambtenaar in 1989 ook bij betrokken. Hij wist, net als ik, wat het belang van deze bomen was.” Sjaak vult aan: “Als Henk dit niet aanhangig gemaakt had, dan was er niets gebeurd en verdwijnt het belang van deze bomen. Nu zijn we samen het gesprek aangegaan om een bijzondere status aan deze ruim dertig bomen toe te kennen.” Na diverse gesprekken met verschillende ambtenaren is dat gelukt. De gesneuvelde bomen en plaquettes zijn terug. Maar daarbij hebben Sjaak en Henk zwart op wit dat deze bomen (of eventuele opvolgers) voor altijd in het straatbeeld van het Eper centrum zullen blijven. Ook is het zo dat de gemeente geld heeft uitgetrokken om sommige andere gesneuvelde paaltjes en de plaquettes te vervangen. Sjaak heeft deze vervangen en bevestigd. Verder wordt er ruim dertig jaar na planten dus een beschermde status toegekend aan de ruim dertig bomen. Het duo: “Als er eens nieuwe ontwikkelingen zijn in het dorpscentrum, dan zal men altijd rekening blijven houden met de bomen. Deze reeks bomen is een vast onderdeel geworden van het gemeentelijke groen structuurplan. Daarbij heeft de gemeente Epe aangegeven dat ze het onderhoud en de nazorg van deze bomen en plaquettes zullen blijven uitvoeren. We zijn er heel blij mee dat de gemeente dit allemaal toegezegd heeft. Zodat er bij volgende generaties (van de sponsoren) geen onduidelijkheid meer is over het belang van deze bijzondere bomenrij.” 

Tekst en foto: Dennis Dekker.