Afbeelding
Foto: Wapenveld kende vroeger een woest landschap en telde toen zo'n 20 schaapskudden

Fietsexcursie door het ‘vreesselijke dorp Wapenvelde’

Algemeen

 WAPENVELD – Verhalen door auteur Jan Nitrauw van het boek ‘Het vreesselijke dorp Wapenvelde’ op bijzondere locaties in het dorp, zelfs in een schuilkelder. Dat is de opzet van een tweetal fietsexcursies die gehouden worden op zaterdag 15 en woensdag 19 juli vanaf bezoekerscentrum Vrieze’s Erfgoed aan de Groteweg 54 in Wapenveld. 

Met medewerking van EETIT is de start in ieder geval al lekker. Die bestaat uit een ontvangst om 12.00 uur op Vrieze’s Erfgoed met een pannenkoek. Met de auteur Nitrauw stapt men vervolgens op voor een route van circa 20 kilometer met stops op de locaties waar de verhalen verteld worden. De eerste is die op de plek van het kasteel Arnsberg op de Belt waar de familie Bentinck al rond 1340 woonde. Aan de orde komen verder onderwerpen als de papierindustrie, de strijd tegen het water, de betekenis van de Manenberg en het kerkelijke leven, de schrijfster Annie Oosterbroek-Dutschun en het Nederlands Zuivelmuseum in de boerderij Erve IJzerman waar een consumptie wordt genuttigd. Vervolgens gaat de rit via de Bruggenhoek naar het landgoed Winfried met een bezoek aan de op het terrein aanwezig schuilkelder uit de WOII. Na een rit door Zwolse Bos en uitleg over de waterleiding, keren de deelnemers terug op Vrieze’s Erfgoed. Onder het genot van een ijsje van ijsboerderij Schellenberg of een drankje, is er dan nog het verhaal van molen de Vlijt en de drie generaties molenaars Vrieze. 

Jan Nitrauw schreef het bijna 300 pagina’s tellende boek ‘Het vreesselijke dorp Wapenvelde’ in coronatijd. Het vetrek is rond 12.30 uur vanaf Vrieze’s Erfgoed waar men rond 15.30 uur terug komt. Deelname kost 16,50 euro en er kunnen maximaal 16 fietsers per excursie mee doen en aanmelden kan via info@vriezeserfgoed.nl