Afbeelding
Foto: wethouder Van Ommen overhandigde het jaarlijkse boekstartkoffertje aan Vik van de Wetering en zijn moeder Anna van Busse

Jaarlijkse uitreiking boekstartkoffertje

· leestijd 1 minuut Algemeen

HEERDE- Met voorlezen kan je niet vroeg genoeg beginnen. Daarom heeft wethouder Van Ommen vrijdag het jaarlijkse boekstartkoffertje uitgereikt aan Vik van de Wetering en zijn moeder Anna van Bussel. 

Met je baby op schoot een boekje ontdekken is leerzaam. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het de taal- en spraakontwikkeling van je kind stimuleert. En het verhoogt de concentratie. Allemaal zaken waar een kind een leven lang plezier van heeft. “Zelf heb ik als kind veel gelezen, ook samen met mijn ouders”, vertelt Anna. “Voor Vik lijkt me dit ook super leuk! Heerlijk tussen de boeken zitten en uitzoeken in de bieb.” 

Taalontwikkeling

“We willen graag stimuleren dat kinderen zo vroeg mogelijk beginnen met lezen. Ook voorlezen, zelfs al op heel jonge leeftijd, is enorm belangrijk voor de taalontwikkeling”, benadrukt Hetty van de Weg, directeur/bestuurder van bibliotheek Noord Veluwe. “Zet daar maar een dikke streep onder!”, voegt wethouder William van Ommen toe. “Als voormalig basisschoolleerkracht weet ik hoe belangrijk het is om vroeg te starten met lezen en zeker ook voorgelezen worden. De taalontwikkeling begint al heel vroeg. En in het kader van kansengelijkheid wens ik ieder kind (of misschien al baby) toe om voorgelezen te worden.” 

Gratis koffertjes

Daarom biedt gemeente Heerde in samenwerking met de Bibliotheek Noord-Veluwe gratis boekstartkoffertjes aan voor de allerkleinsten. Een koffertje met daarin een boekje, speeltje en gratis lidmaatschap van de bibliotheek. Kom je ook een koffertje halen? Meld je bij het consultatiebureau of bij de bibliotheek. Door al in de babytijd te beginnen met (voor)lezen, ontstaat een leescultuur. Dit bevordert de ontwikkeling op latere leeftijd. Om variatie in boeken aan te brengen, is het heel handig voor de ouders om actief gebruik te maken van de Bibliotheek Noord-Veluwe. Daarom bevat het koffertje ook een gratis lidmaatschap voor de bibliotheken in de gemeente: gevestigd aan de Griftstraat 8 in Heerde en Putterweg 2D in Wapenveld. “De bibliotheek heeft een heel belangrijke rol in de samenleving en ik ben blij dat we als gemeente financieel kunnen ondersteunen”, aldus de wethouder.