Afbeelding
Foto: Dennis Dekker

‘Rad van Avontuur’ bij Rommel- en Boekenmarkt Goede Herderkerk

· leestijd 2 minuten Algemeen

EPE– “Daarrrr gaan we weerrrr! We draaien aan het rad! Dit is een rondje voor de kerk!” Degene die er ooit waren, hebben het Henk van Ark (70) menigmaal horen uitroepen. Het Rad van Avontuur is een prachtig doorlopend onderdeel van de tweedaagse Rommel- en Boekenmarkt die in en om de Goede Herderkerk plaatsvindt. 

Henk, al jaren vrijwilliger maar eveneens actief als jeugdouderling, vertelt met veel passie over de rommelmarkt. De 30e editie van deze welbekende overdekte bazaar vindt vrijdag 12 en zaterdag 13 mei plaats. De opbrengst van de verkochte spullen is bestemd voor de Goede Herderkerk. Speurders zijn van harte welkom aan de Enkweg 2 in Epe.

Jaarlijks wordt er tijdens deze rommelmarkt ruim 20.000 euro bruto (vorig jaar zelfs 23.670 euro!) voor deze kerk binnengehaald. Dat geld wordt gebruikt voor aanpassingen aan het kerkgebouw. Ook wordt het besteed om de koster en de predikanten te betalen en om jeugdwerk en ouderenwerk van de Goede Herderkerk te doen. Verder wordt een deel van het binnengehaalde geld geschonken aan het landelijke project ‘Veilig koken en meer inkomen voor vrouwen in Bangladesh’ van de ZWO (Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking).

Naast het verkopen van tweedehands spullen en boeken doen de talloze vrijwilligers het aankomende weekend veel meer om geld binnen te halen. Zo worden er oliebollen gebakken en verkocht en is het dus het Rad van Avontuur waarbij Henk van Ark één van de vrijwilligers is. “We verkopen doorlopend plankjes. Als er tien plankjes (à 0,50 cent per stuk) verkocht zijn, dan draaien we het rad drie keer. Zo kunnen de deelnemers een mooie prijs winnen die beschikbaar gesteld is door één van de welwillende ondernemers uit Epe. “Soms is die prijs wat kostbaarder, dan passen we de prijs van de plankjes natuurlijk ook aan. Maar dat vermelden we dan eerst eerlijk, zodat de bezoekers van de rommelmarkt weten waar ze voor spelen.”

De 20-jarige Naomi Lycklama uit Emst is ook één van de vele vrijwilligers die deze plankjes verkoopt. “Het is super om hieraan mee te helpen. Je moet mensen letterlijk en figuurlijk aanspreken. Ik vind dat leuk. Ik doe dat onder meer samen met mijn moeder Marjon. Ze is ooit gaan helpen bij het Rad Van Avontuur en ik ben haar een paar jaren geleden gaan meehelpen.”

Natuurlijk heeft deze verkoop van plankjes een financieel doel. Toch is er in de ogen van Henk en Naomi een veel hoger doel van deze rommelmarkt in het algemeen en het Rad van Avontuur in het bijzonder. “Dat is de verbinding die we als vrijwilligers deze dagen allemaal hebben. We werken allemaal met één doel: iets betekenen voor deze Eper kerkgemeenschap in het algemeen en voor God, Jezus Christus en de Heilige Geest in het bijzonder. Deze rommelmarkt zorgt er voor dat de deuren van de kerk ook eens om een andere reden openstaan. Hier vind je de afspiegeling van de samenleving. Daarbij is het bovenal natuurlijk heel erg gezellig.”

Om een voorbeeld te noemen die de gezelligheid en laagdrempeligheid staaft? Deelnemers konden ooit eens ‘meedraaien’ voor eens een bijzonder attribuut van een brouwerij. “Er was toevallig een verzamelaar aanwezig bij de rommelmarkt. Hij vroeg: kan ik niet gewoon 5 euro geven voor dat attribuut? We hebben dat niet gedaan. Hij heeft dus alle plankjes gekocht. En we zijn de drie rondjes natuurlijk ook nog gaan draaien. Hahaha…” 

Het komend weekend staat de grote overdekte tent bomvol tweedehands spullen weer naast de Goede Herderkerk in Epe opgesteld. Op vrijdag zijn bezoekers van 13.00 tot 19.00 uur welkom, op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Henk en Naomi: “Op vrijdagavond vindt er om 19.30 uur een veiling plaats. Hier worden bijzondere en soms waardevolle zaken bij opbod verkocht. Op zaterdagmiddag vindt er tussen 13.15 en 14.00 uur een zogeheten vuilniszakkenactie plaats. Dan worden de laatste spullen van de rommelmarkt in grote zakken voor een klein prijsje verkocht.” 

De Rommel- en Boekenmarkt van de Goede Herderkerk in Epe is gratis toegankelijk.