Afbeelding
Foto: Dennis Dekker

Cialfo-leden brengen bevrijdingsvuur naar Epe

· leestijd 1 minuut Algemeen

EPE - De Nationale Bevrijdingsvuurestafette (BVE) vindt dit jaar ook weer plaats. In de nacht van 4 naar 5 mei komen ruim 1700 sporters uit heel Nederland samen in Wageningen om daar het bevrijdingsvuur op te halen en te verspreiden door heel het land. Atletiekvereniging Cialfo uit Epe doet dit keer voor het eerst mee. Eén van de initiatiefnemers is clublid Anja van Holten. 

Anja woont sinds een paar jaar in Epe. Daarvoor was ze inwoner van de gemeente Zeewolde. “Ik was daar ook lid van een atletiekvereniging. Ik heb in die jaren twee keer meegedaan met de BVE. Kippenvel en een onvergetelijke ervaring. Echt waar! Daarom heb ik de afgelopen maanden her en der andere leden gepolst of ze mee wilden doen. En zo ontstond er ineens een commissie.” Eén van die commissieleden is Fred van Gasteren. Anja presenteerde het idee tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) van Cialfo. “Daar bleek al snel dat er verschillende lopers enthousiast waren om mee te doen.” De BVE symboliseert de bevrijding van Nederland, draagt bij aan de boodschap van vrede en vrijheid en is een belangrijk moment in de overgang van het herdenken op 4 mei en het vieren en koesteren van de verkregen vrijheid op 5 mei, vertellen Anja en Fred. “Dit is een goede manier om ook bij jongere generaties op een andere manier aandacht te vragen voor vrijheid in Nederland.”

Een aantal Cialfo-leden woont 4 mei eerst samen Dodenherdenking bij in Epe. Vervolgens toeren er diezelfde avond negentien BVE-deelnemers naar Wageningen. Fred, één van de chauffeurs van de drie busjes en teamcaptain van alle deelnemers: “Daar verzamelen we samen met de andere honderden lopers op het 5 Mei plein in het centrum. De lopers die het verst moeten lopen naar hun eigen gemeente, gaan natuurlijk het eerst weg. De verwachting is dat we rond 1 uur ’s nachts beginnen met lopen.” De afstand van Wageningen naar Epe is ongeveer 60 kilometer. De negentien Cialfo-leden (jong, oud, snel, minder snel) lopen verdeeld in vier groepjes. Elk groepje loopt steeds stukken van twee kilometer. De snelheid is dan aangepast aan de minst snelle loper. “Zo loop je het fijnst. Na dat kwartiertje van inspanning heb je dus ongeveer drie kwartier om uit te rusten.” Extra bijzonder aan de Eper deelname aan de BVE? Er heeft zich ook een frame runner aangemeld om mee te doen. “Frame running is de para-atletieksport waarbij de atleet met een running frame (een op maat gemaakte loopfiets met een borststeun en drie wielen, red.) de atletieksport uitoefent. We hebben een stel zeer actieve framerunners binnen onze vereniging. Eén van hen, Marcel Wentink, doet mee aan de BVE.” De verwachting is dat de leden van Cialfo rond 8 uur ’s ochtends het bevrijdingsvuur in Epe gaan overdragen. “Eén van de collegeleden zal dat dan officieel in ontvangst nemen. Vervolgens krijgen de renners op het gemeentehuis een ontbijtje voorgeschoteld.” De totale gemaakte kosten van dit bijzondere event worden betaald door Cialfo en door de Stichting Vrijheid Epe. Foto en tekst: Dennis Dekker.