Afbeelding
Foto: .

Tweede Zonnedakproject gerealiseerd

· leestijd 1 minuut Algemeen

WAPENVELD- Vrijdagmiddag werd tijdens een feestelijk samenzijn bij Melkveehouderij Luchtenbelt in Wapenveld het tweede zonnedakproject van Heerde Energiek officieel in gebruik genomen. Hierbij zijn, net als bij het eerste project, zonnepanelen op vier daken in de gemeente Heerde gelegd. Op een schuur van Evert Luchtenbelt zijn rond de 200 panelen gelegd: dit betreft het vierde en laatste dak binnen dit project en dus het achtste dak in de gemeente Heerde. Leden van Energiek delen de komende 15 jaar in de opbrengsten van de panelen.

Heerde Energiek betaalt Luchtenbelt een huur gebaseerd op de opbrengst van de daken. “Toen ze me benaderden, leek het me een mooie manier om ook iets voor de gemeenschap te kunnen doen. De schuur staat er toch, zo kan iedereen meeprofiteren”, aldus Evert Luchtenbelt.

Met de afronding van dit tweede project is het tijd voor Heerde Energiek om weer vooruit te kijken. “We hebben een jaar lang stil gestaan als het gaat om de doorontwikkeling van dit soort projecten”, vertelt voorzitter Gert de Vos. “Dat komt omdat de kosten van materiaal stegen, terwijl tegelijkertijd de subsidies verlaagd werden. Dat heeft zeer contraproductief gewerkt. Ook ging de rente van de banken omhoog.” Maar: er gloort volgens de voorzitter licht aan het eind van de tunnel en Heerde Energiek gaat proberen om opnieuw een project met vier daken te realiseren. “We hebben daarvoor al twee daken waar we mee verder kunnen”, aldus De Vos. Hij benadrukt dat Heerde Energiek enkel werkt met gecertificeerde installateurs en dat altijd de verplichte (her)inspecties plaatsvinden. “We werken ook zoveel mogelijk met lokale toeleveranciers en kiezen installateurs uit de regio tussen Zwolle en Apeldoorn.”

Burgemeester Wiggers noemde zon op dak zeer belangrijk in ‘het totaal van de energietransitie die fors is’. “Een groot compliment aan jullie allen om dit soort initiatieven vaart te geven.” Met een druk op de rode knop vond de officiële ingebruikname plaats. Speciale gast deze middag was Jack Augustinus van Stichting de rode beer, bekend van het vakantiehuis voor mensen met een beperking en hun familie/begeleiding aan de Jasmijnstraat in Heerde. Heerde Energiek heeft twee stroomdelen – een soort aandelen aldus voorzitter Gert de Vos - cadeau gegeven aan Stichting de rode beer. Hiermee deelt ook de stichting de komende 15 jaar in de opbrengsten. Augustinus toonde zich zeer dankbaar en sprak van een mooie parallel. “Het draait hier om het opwekken van stroom, om energie. Toen wij destijds van start gingen met de plannen voor de rode beer, werd dat heel enthousiast ontvangen; er ontstond ook veel energie. Daarnaast krijgen we van trouwe gasten terug dat ze graag bij ons terug komen omdat het ze zoveel energie scheelt, aangezien het huis van alle voorzieningen is voorzien en zelf niet zo veel mee hoeven te nemen. Die term energie spreekt me dus wel aan!”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding