Afbeelding
Foto: Dennis Dekker

Eerste ‘Avond Met Zin en Kleur’ in Grote Kerk

· leestijd 1 minuut Algemeen

EPE - De Regenboogkerk, de St. Martinus geloofsgemeenschap en de Grote Kerk (allen gevestigd in Epe) geven dit seizoen voor het eerst samen een reeks lezingen en (muzikale) voordrachten over interessante thema’s die steeds een directe relatie hebben met religie. Ze noemen de serie veelzeggend ‘Avond Met Zin en Kleur’. 

“Filosofie, godsdienst, maatschappijleer en ethiek”, zijn bijvoorbeeld onderwerpen die aan bod komen in de maandelijkse lezingen”, meldt de organisatie bij monde van Annie Doornink, Gijs de Jong en Harry Franke. Hoe de drie kerkgenootschappen bij elkaar gekomen zijn? Harry Franke en Gijs de Jong vertellen dat de katholieke kerk al jaren lezingen gaf onder het motto “Avonden met zin”. De Regenboogkerk hield vergelijkbare voordrachten onder de titel “Kijken met Andere Ogen”. Tijdens de coronaperiode hebben de drie kerken contact met elkaar gezocht en gekeken of we dit niet samen zouden kunnen oppakken. We zijn als geloofsgemeenschappen heel duidelijk aanvullend aan elkaar. Dat zorgt automatisch ook voor een veel bredere kijk op onderwerpen.”

De avonden vinden bij toerbeurt plaats in de Grote Kerk (Beekstraat 1A), de Regenboogkerk (Beekstraat 33) of in het gebouw aan de W.G. van der Hulststraat 1. “De lezingen zijn interessant voor iedereen die belangstelling heeft voor religie. We denken zelfs dat er ook thema’s zijn waar jongeren interesse in hebben”, vult Annie Doornink aan. “De entree is vrij, we vragen wel een vrijwillige bijdrage van de aanwezigen. Dat helpt ons dan weer om nieuwe avonden te kunnen organiseren.” Naast Annie, Gijs en Harry zijn Joanna van Triest, Rijk van Ark en Bert Plooy betrokken bij de organisatie van deze avonden. De komende maanden staan er diverse uiteenlopende lezingen op stapel. Zo houdt dominee Almatine Leene (vorig jaar Theoloog des Vaderlands) op 27 oktober een voordracht over ‘zielzorg in de 21e eeuw’ en op 16 november spreekt Nabil Sahhar over de gespannen verhouding tussen Israël en het Palestijnse volk. “Meer weten over onze lezingen? We hebben een programmaboekje uitgebracht dat bij diverse winkels en uiteraard ook bij de drie kerken te vinden is.” De eerste ‘Avond Met Zin en Kleur’ levert meteen een bijzonder interessante bijeenkomst op, weet het trio. Komende donderdag (22 september) treedt Trio Wilde Eend op. “Deze muzikanten brengen een mix van muziek en verhalen uit Oost-Europa. In dit geval diepen ze een thema uit met verhalen over joodse feesten zoals Pesach (Pasen), Poerim (joods carnaval) en Chanoeka (Lichtenfeest). Deze avond wordt het leven gevierd.” Het collectief Trio Wilde Eend is in 1998 opgericht door Gottfrid van Eck. Ze spelen joodse klezmer, balkan- en zigeunermuziek, maar onder meer ook melodieën uit Armenië. Van Eck vertelt de verhalen en speelt (bas)klarinet. Hij krijgt muzikaal tegenspel van Tessa Zoutendijk (viool) en Juul Beerda (accordeon). Het trio tot slot: “We hopen komende donderdag op een volle kerk.” De avond begint om 19.30 uur, inloop is vanaf 19.00 uur. Ook een programmaboekje ontvangen? Neem dan contact op met Harry Franke via het e-mailadres h.franke51@icloud.com. Tekst en foto: Dennis Dekker.

!