Afbeelding
.

45e en laatste Jazzfestival Heerde

· leestijd 2 minuten Algemeen

HEERDE- Op 4 november vindt het 45e Jazzfestival Heerde plaats in de Heerd. Het zal ook de laatste editie zijn. 

Teruglopende bezoekersaantallen en de grote – financiële - moeite om het festival te organiseren, hebben het bestuur dit besluit doen nemen. Joop van Schaik, al 45 jaar de grote motor achter het jazzfestival, vindt het jammer, maar heeft er ook vrede mee. Op zijn initiatief startte de Stichting Cultureel Centrum Heerde met dit evenement. “In 1976 vond het eerste jazzfestival plaats en het was een groot succes, compleet uitverkocht. Ook de jaren erna bleef dat zo, men stond in de rij om een kaartje te bemachtigen”, herinnert Joop zich. “Je had in die tijd ook veel amateurorkesten die graag spelen. Er zijn jaren geweest dat we dik twintig orkesten hadden. Meerdere zalen, de kelder: álles zat vol.” De kentering kwam volgens Joop toen Rabobank een aantal jaren geleden zich terug trok als sponsor. “We konden minder artiesten inkopen. En daarnaast dus ook het teruglopende aantallen bezoekers; minder jongeren die naar het festival komen.” Joop vindt het vooral jammer voor de muzikanten: “Zij vinden het vreselijk. Heerde stond altijd bekend om de fijne sfeer: ontspannen, vriendelijk en met échte muziekliefhebbers. Voor bijvoorbeeld Big Band Heerde, Allotria en andere kleinere ensembles bood Jazzfestival Heerde een mooi podium om zich te laten horen.” 

Hoogtepunten

Gevraagd naar de hoogtepunten denkt Joop vooral terug aan enkele ‘fantastische optredens’. “Bijvoorbeeld Louis van Dijk en Frits Landesbergen die drie kwartier langer doorgingen met spelen en iedereen was zó enthousiast! Of het Dutch Swing College die het publiek in vervoering brachten.” Veel succesvolle muzikanten hebben in hun beginperiode op het Heerder podium gestaan. “Bijvoorbeeld Henk Heijink, nu eerste trompettist bij het metropole orkest. En uit Heerde Jan Bastiani, die in veel grote Nederlandse orkesten heeft gespeeld. En over je eigen familie hoor je eigenlijk niet te spreken, maar onze zoon Joost treedt nu ook door heel Europa op.” Joost speelde op zijn twaalfde voor het eerst in Heerde. “Met de Vale Ouwe Swingers, de band van zijn vader”, knipoogt Joop. “Daarmee heb ik zelf wel 38 keer meegedaan aan het Jazzfestival.” Tweemaal ook diende het Jazzfestival als aanzet voor actie voor het goede doel: in 1980 voor ‘Watersport voor gehandicapten’ en enkele jaren daarna bracht het festival een recordbedrag op voor Stichting Op Maat, voor beurzen voor getalenteerde jonge muzikanten. 

45e editie

Dit jaar treden zes orkesten op. “We hebben enkele getalenteerde jongeren van Artez en als topper het kwartet van Sjoerd Dijkhuizen met Rein de Graaf op piano. Die heeft veel grote jazzprijzen in de wacht gesleept. Allotria is er ook voor de 45e keer bij.” Van Schaik benoemt een aantal belangrijke partijen die het festival ondersteunen. “Koninklijke Van der Most, die het drukwerk verzorgt, de Ondernemersvereniging Heerde en de OGFH, gemeente Heerde, Rozendal Elektra, de Egberdina Wilhelmina Langenberg Stichting, Jan Nienhuis Vereniging en H. Matenstichting hebben het mogelijk gemaakt om het rond te krijgen.” Op 4 november wordt wat Joop betreft geen speciale aandacht geschonken de laatste editie. “Nee hoor, gewoon lekker van jazzmuziek genieten!” Bestel uw kaartjes à 12,50 euro via de site www.jazzfestivalheerde.nl – die op dit moment wordt bijgewerkt – of aan de zaal voor 15 euro.