Robert-Paul Dokter uit Epe, is de drummer van Justify All Means. Die hardcore punkband is één van de elf acts die optreden tijdens het Epop Festival 2022.
Robert-Paul Dokter uit Epe, is de drummer van Justify All Means. Die hardcore punkband is één van de elf acts die optreden tijdens het Epop Festival 2022. Foto: Dennis Dekker

Bekendmaking elf acts Epop Festival

· leestijd 2 minuten Algemeen

EPE- Iwan Jonker uit Epe zit in de tuin. Uit zijn bluetoothspeaker klinkt muziek. Hele uiteenlopende en diverse muziek. De ene keer hoor je oude jazz uit de jaren twintig, de andere keer snoeiharde hardcore punk. De ene keer is het postrock uit Engeland, de andere keer zijn het mooie meerstemmige pianoliedjes uit België. Dit zijn stuk voor stuk nummers van artiesten die tijdens Epop Festival 2022 (zaterdag 3 september) live te bewonderen zijn. De Epenaar is al jaren de programmeur van het festival en vertelt over de elf optredende acts. 

Het interview begint met een officieel moment. De bekendmaking van de elf acts. Iwan Jonker somt ze op: “The Same, Loupe, POM, Them Dirty Dimes, Foxlane, YoungRubbi, De Niemanders, Justify All Means, Cucamaras (uit Engeland) en The Radar Station (uit België). En dan vergeten we de geweldige slotact nog: Kees van Hondt.” Om met de laatste te beginnen. Het recept van Kees van Hondt is heel erg simpel, weet Iwan. “Hij draait muziek, houdt een bordje met het woord ‘feest’ omhoog en het ís feest. Veel beter kan ik het niet omschrijven.” Heleen Altena, kersvers bestuurslid van het festival, luistert ook mee terwijl het gesprek over de Epop 2022-acts gaat. Niet alleen letterlijk naar de muziek, maar ook naar talloze anekdotes over de artiesten die er de afgelopen jaren op het gratis toegankelijke festival te zien waren. Ze verwacht op basis van deze luistersessie ook wel dat deze bands op 3 september samen een mooi feest in het Eper Loeffpark gaan bouwen. “Het klinkt allemaal te gek. Ik heb er erg veel zin in. Het is geweldig om je als vrijwilliger in te zetten voor zo’n tof evenement in de gemeente.” 

Jonker vertelt over de bijzondere insteek van het Epop Festival (www.epopfestival.nl). “Ook dit jaar brengen de elf bands wederom een zeer divers muzikaal palet naar Epe. Ons festival is daarmee best onderscheidend, vind ik. Het begrip doorsnee past gewoon niet bij Epop. Ik hoop en denk daardoor dat er voor elk wat wils geprogrammeerd staat. We brengen muziek voor iedereen. Voor de artiesten zelf, want we bieden ze een podium. Maar ook voor het publiek dat op zoek is naar kwalitatief goede livebands op een tof festival.” Een deel van de acts was in 2020 al geboekt, maar vanwege corona is het Eper festival toen niet doorgegaan. “We hebben geprobeerd om voor enkele bands alsnog een podiumplek te vinden. Foxlane (hun hit Birmingham over de serie Peaky Blinders gooide hoge ogen, red.), maar ook het geweldige collectief De Niemanders. Bandleden Wout Kemkens en Rocco Ostermann bezochten gevangenissen om samen met gedetineerden aan een Nederlandstalige plaat te werken. Dit project verdient een podium.” Ook tof, aldus Iwan? The Same uit Doetinchem. “Sympathiek bandje! Daarom openen ze deze editie van het gratis toegankelijke festival in het Eper Loeffpark.” Wat verder belangrijk is in Iwans muziekvisie? Jong talent een kans geven om live te spelen. “Dat is dit jaar ook weer goed gelukt. De springerige puntige rocksongs van POM bijvoorbeeld, zijn te gek. Ook de ‘hiphop met punkspirit’ van YoungRubbi is geweldig, om over de lieve liedjes van Loupe nog maar te zwijgen.” Er is kortom gewoon veel fijne livemuziek te bewonderen op het Epop Festival. “Net als andere jaren beginnen we om 14.30 uur. Het programma wisselt af tussen de twee podia (die dit jaar het Elektra Podium en het Pronk Beregening Podium heten). Tot slot: er staat ook een Epenaar muziek te maken op één van de twee Epop-podia. Robert-Paul Dokter is drummer van de hardcoreband Justify All Means. Iwan: “Ik had de afgelopen jaren al wel eens vaker contact met hem. Dit keer komt het er eindelijk echt van. Die band zal de boel danig op de kop gaan zetten, verwacht ik.” Tekst en foto: Dennis Dekker.