Afbeelding
Foto: .

Van Asseldonk geeft opdracht terug

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM- Informateur Toon van Asseldonk, die gevraagd was om in Hattem de tweede ronde van het informatieproces te starten, heeft deze opdracht teruggegeven. 

Hij stelt in zijn verslag tot dit besluit te zijn gekomen omdat HattemCentraal – de partij die bij de verkiezingen de meeste stemmen kreeg – volgens hem zelf andere partijen is gaan uitnodigen om een mogelijke andere coalitie te bespreken. HattemCentraal weerspreekt dit verwijt.

In zijn verslag geeft Van Asseldonk zijn conclusies weer na gesprekken met alle zes fracties. Hierin is onder andere te lezen: “Alhoewel de variant HC, ChristenUnie en PvdA-GroenLinks niet de voorkeur van HC had, heb ik toch gemeend ze de mogelijkheid te moeten geven daar alsnog aan mee te werken. Daarom heb ik de fractievoorzitter gevraagd aan te geven of ze bereid waren mee te werken aan een gesprek daarover met de betrokken partijen en mijzelf. Het antwoord daarop werd enkele malen uitgesteld. Zaterdag 14 mei heb ik het opnieuw met enkele leden van HC besproken en toen de afspraak gemaakt dat zij het dinsdagavond binnen de partij zouden bespreken en mij daarna direct een antwoord zouden geven. Tot mijn verrassing bleek echter vanochtend dat HC zelf andere partijen is gaan uitnodigen om een mogelijke andere coalitie te bespreken. Zonder enig overleg daarover met de informateur. Voldoende reden om de opdracht terug te geven, want als een informateur er niet op kan vertrouwen dat hij de regie in deze fase heeft, kan hij zijn werk niet doen. Kennelijk is er bij HC dat vertrouwen niet, al hebben ze dat niet expliciet zo uitgesproken. Wel moet ik deze actie uitleggen als een antwoord op mijn vraag: de combinatie HC, CU en PvdA-GroenLinks is van de baan want de partij gaat zelf andere opties bestuderen achter de rug van de informateur om. Dan is mijn eindadvies verder heel eenvoudig, want er is nog maar een enkele combinatie mogelijk om tot een meerderheidscoalitie te komen in Hattem. Ik wens ChristenUnie, PvdA-GroenLinks en D66 een goede samenwerking toe en Hattem een solide en stabiel bestuur voor de komende periode van vier jaar.” 

Reactie HattemCentraal

HattemCentraal weerspreekt het verwijt van de informateur. “Op dinsdag 10 mei hebben alle partijen met de nieuwe informateur gesproken. Na die gesprekken heeft Van Asseldonk alleen met HattemCentraal informeel contact gezocht. De strekking was dat HattemCentraal niet voorkwam in zijn advies. Hij koos voor de combinatie CU, PVDA/GL en D66. Daarop zette de informateur HattemCentraal voor het blok. HattemCentraal zou buiten de boot vallen als zij niet alsnog in gesprek wilde gaan met CU en PvdA/GL. Het was juist deze combinatie waarop de eerste informatieronde onder leiding van informateur Gert Jan van Noort gestrand was. HattemCentraal wilde daarom eerst haar achterban raadplegen. Ondanks zijn toezegging heeft de informateur de ledenvergadering van 17 mei niet afgewacht. In de verklaring van de informateur maakt hij HattemCentraal het verwijt dat zij achter zijn rug om met een andere coalitie bezig was. Dit is onjuist. HattemCentraal heeft bij twee partijen geïnformeerd of de bewering van de informateur klopte dat er een blokkade zou zijn op de combinatie HattemCentraal/CDA/VVD/D66. Helaas heeft de informateur geen wederhoor toegepast en heeft hij overhaast het besluit genomen om zijn oorspronkelijke voorstel naar buiten te brengen.”