Afbeelding
Foto: .

Postuum oorlogskruis voor W. van de Vosse

· leestijd 1 minuut Algemeen

WAPENVELD- De heer Willem van de Vosse (*08-09-1908, †30-04-1985) ontving zaterdag postuum het Mobilisatie-oorlogskruis. Deze onderscheiding werd door burgemeester Jan Willem Wiggers uitgereikt aan zijn zoon, Ton van de Vosse. Dit alles gebeurde op een bijzondere locatie, namelijk de plek waar Willem van de Vosse woonde. Het was ook een bijzondere datum: 14 mei was namelijk de datum waarop Nederland capituleerde en bovendien was 14 mei 1932 (precies 90 jaar geleden) de trouwdatum van Willem van de Vosse met Teuntje Dijkhof. 

De onderscheiding is toegekend aan de heer Van de Vosse door het Ministerie van Defensie, als blijk van respect en waardering voor zijn inzet ‘onder buitengewoon moeilijke omstandigheden’. De heer Van de Vosse ontving het Mobilisatie-oorlogskruis, omdat hij in de periode van 6 april 1939 tot 20 mei 1940 in werkelijke dienst is geweest. Vanaf 20 februari 1928 was de heer Van de Vosse ingelijfd bij de 20ste Regiment Infanterie in Harderwijk. Op 4 augustus 1929 werd hij bevorderd tot korporaal. Op 14 mei 1932 trouwde Willem van de Vosse met Teuntje Dijkhof, en vanaf die tijd woonden ze aan de Werverdijk in buurtschap Werven. In augustus 1939 kondigde de regering een algehele mobilisatie af vanwege oorlogsdreiging. Ook Willem van de Vosse meldde zich. Zijn mobilisatietijd bracht hij door in het Betuwse dorp Ochten. Toen op 10 mei 1940 de Duitsers ons land binnenvielen, werd er flink slag geleverd. Na de capitulatie van Nederland ging Willem van de Vosse op 20 mei 1940 op groot verlof en keerde terug naar zijn vrouw en zoon in Werven. Kleinzoon Henri, neef van Ton en zoon van de in 2003 overleden Egbert, had de aanvraag ingediend. “Ik was me aan het verdiepen in de familiegeschiedenis en wilde meer te weten komen over de mobilisatietijd van mijn opa. Op diverse sites zocht ik naar informatie. Zo heb ik oude foto’s gevonden waar mijn opa op staat, zelfs een foto van hem in Ochten. Ook ben ik in Ochten geweest, zo krijg je een beeld van die periode. Ik kreeg een tip van iemand dat mijn opa recht zou hebben op dit Mobilisatie-oorlogskruis. Op een speciale site stond hoe ik een aanvraag kon doen”. Burgemeester Wiggers sprak van een bijzondere gebeurtenis. “Het gebeurt niet vaak, voor mij is het de tweede keer dat ik het mag uitreiken. De drijfveer is volgens mij tweeledig. Het doorgeven van herinneringen aan de jongere generaties opdat zij weten wat vorige generaties hebben gedaan om het land te verdedigen. Daarnaast zijn zaken van oorlog en vrede daadwerkelijk zaken van mens en bloed. Verhalen over de Grebbelinie zijn vaak abstract, maar met het verhaal van jullie voorvader wordt het tastbaar en mensenwerk. Een groot compliment voor jullie want dit heeft een bredere betekenis, ook voor de samenleving.” Op de foto staat burgemeester Wiggers, met Ton van de Vosse en zijn zus Alie Niemeijer-van de Vosse. Alles kwam afgelopen zaterdag bij elkaar, aldus Henri. “Het was een prachtige dag. De locatie was mooi natuurlijk, de uitreiking door de burgemeester, mijn oom die de onderscheiding uitgereikt kreeg en mijn tante die de bloemen mocht ontvangen en alle kleinkinderen waren erbij. Het kon niet mooier!” Na afloop hebben ze bloemen gelegd op het graf van Willem van de Vosse en zijn vrouw Teuntje in Vorchten.

Op deze foto uit 1940 ziet u een patrouille op de weg tussen Ochten en Kesteren. 2e van rechts is korporaal W. van de Vosse.