Afbeelding
Foto: .

Herdenking Klementbrug

· leestijd 1 minuut Algemeen

HEERDE- Woensdag 13 april werd om 7 uur ’s morgens de jaarlijkse herdenking van de gevallenen bij de Klementbrug in Heerde gehouden. 

“In 2020, 75 jaar na de bevrijding, was het door corona niet mogelijk om hier met elkaar bij stil te staan. Des te fijner was het om afgelopen week met veel familieleden, buurtbewoners en andere belangstellenden weer te mogen herdenken welk offer er is gebracht.” Henk van Apeldoorn stond er in zijn toespraak bij stil dat het niet vanzelfsprekend is om in vrede te leven, zeker niet in deze tijd. Deze toespraak volgde na het voorlezen van de namen van de mensen die voor het huis bij de Klementbrug zijn omgekomen. Dit werd gedaan door Janita Stoffer, familielid van een van de slachtoffers.

Het was een bijzondere bijeenkomst welke werd bijgewoond door een groep van ruim 25 wandelaars die middenin de nacht vanuit Elburg naar Heerde zijn komen wandelen, om hun betrokkenheid te tonen bij deze herdenking, waarbij ook verzetsmensen uit Elburg en omgeving zijn omgekomen. De taak van deze verzetsmensen was het bewaken van de bruggen zodat de Duitsers werden tegengehouden. In de vroege ochtend 13 april 1945 werden ze ontdekt door de Duitsers en zijn 7 verzetsmensen en 5 burgers uit de buurt gefusilleerd. De laatste kilometers van de wandeling zijn burgemeester Wiggers en de wethouders Nienhuis en Meijer met de groep wandelaars uit Elburg meegelopen. Willem van Norel voorzitter van de oudheidkundige vereniging Arend thoe Boecop uit Elburg heeft in een korte toelichting verteld over de verzetsmensen uit Elburg en hun betrokkenheid met Heerde. In beide toespraken kwam het belang naar voren van het blijven herdenken van hen die zich hebben in gezet voor onze vrede, wij mogen niet vergeten. Na de beide toespraken zijn door nabestaanden, burgemeester en wethouders uit Heerde en Elburg en vele anderen bloemen gelegd bij het monument. Meer informatie vindt u op de site van de Stichting Vriendenkring 13 april 1945: https://www.stichtingvriendenkring13april1945.nl