Het debat van de bieb in de grote zaal van De Marke in Hattem
Het debat van de bieb in de grote zaal van De Marke in Hattem Bibliotheek Noord-Veluwe

Bibliotheekdirecteur positief na eerste debatten

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO- Natuurlijk verliep niet alles zoals verwacht, maar directeur Hetty van de Weg van de Bibliotheek Noord-Veluwe heeft een ‘zeer goed gevoel’ overgehouden aan de debatten die de bieb organiseerde in aanloop naar de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Sterker nog: “Dit smaakt naar meer”, zegt ze. 

Voorafgaand aan de gang naar de stembus organiseerde de bibliotheek verkiezingsdebatten in Hattem, Heerde en Epe. Daarnaast faciliteerde de bieb een debat in Elburg. Dat deed de bieb overigens niet zomaar om maar eens wat anders te doen, verduidelijkt de bibliotheek-directeur: “Het organiseren van een debat is een wettelijke taak voor ons. Wij moeten zorgdragen voor ‘Ontmoeting en Debat’, zoals dat officieel heet.” Om daar eerlijk aan toe te voegen: “Tot nu toe hadden we nog nooit een debat georganiseerd. Maar de verkiezingen voor de gemeenteraad boden een mooie gelegenheid om er een begin mee te maken.” En dat is gelukt. Onder leiding van Hetty van de Weg en debatleider Marco van den Berg werd er in Hattem, Heerde en Epe volop gediscussieerd over oplossingen voor de krapte op de woningmarkt, duurzaamheid, veiligheid, jeugd en andere lokale thema’s. De bijeenkomsten werden goed bezocht. Vooral in Hattem was het een volle bak tijdens de avond in MFC De Marke. De bibliotheek werkte voor deze debatten nauw samen met de raadsgriffies van de betrokken gemeenten. Daarnaast zorgde Cultuurplein NoordVeluwe voor de muzikale omlijsting van de avonden en verzorgden de lokale omroepen RTV Hattem en RTV794 rechtstreekse uitzendingen voor de mensen die er niet bij konden zijn.

Aandachtspunten voor een volgende keer zijn er ook, vertelt de bibliotheek-directeur: “We hadden kiezers opgeroepen met vragen te komen voor de politiek. Want dat was onze voornaamste insteek, het slechten van de drempel tussen publiek en politiek. De mensen mochten zelf vragen komen stellen of hun vragen naar ons mailen of kaartjes invullen in de bibliotheek. Vooral in Hattem kregen we veel vragen via de mail binnen. Daar waren we erg blij mee, maar helaas konden niet alle vragen worden gesteld.” Ze hebben een positief gevoel overgehouden aan de bijeenkomsten, vervolgt Van de Weg. “We ontvingen leuke reacties. Zoals van een fractievoorzitter die op het laatste moment door corona een vervanger naar ons debat moest sturen. Hij had het thuis gevolgd via de lokale omroep en was erg enthousiast. Voor ons staat in elk geval vast: we gaan vaker debatten organiseren. Het is een mooie taak en laten we wel wezen, er zijn onderwerpen genoeg op de noordelijke Veluwe.”