Afbeelding
.

Tot 15 april inspraak mogelijk op geplande laadpaallocaties

· leestijd 2 minuten Algemeen

EPE- Van 16 maart tot 15 april kan iedereen reageren op ruim 170 plaatsen waar de gemeente Epe de komende 4 jaar een laadpaal wil neerzetten. Dat kan via de website www.epe.nl/laadpaal. Daar staat meer informatie over laadpalen en een link naar een kaart met alle beoogde locaties. 

Door op een locatie te klikken, popt er een reactieformulier op, waarop men kan aangeven of men de locatie goed of niet goed vindt en waarom. Men kan ook een alternatieve locatie voorstellen. De locaties zijn zo gekozen dat er een goede spreiding over de hele gemeente is. Bovendien moet er ruimte zijn voor een laadpaal en er moet een elektriciteitskabel leggen. Door middel van gele stickers met de tekst ‘Komt hier een laadpaal?’ wil de gemeente de bewoners extra wijzen op de mogelijkheid om te reageren. Op ruim 170 stoeptegels in de gemeente Epe plakt de gemeente vanaf 16 maart gele stickers met deze tekst. Daarbij zijn ze afhankelijk van het weer. Dat zijn de plaatsen waar de gemeente Epe komende vier jaar laadpalen voor elektrische auto’s wil plaatsen. In Epe zijn er in de komende 4 jaar ruim 100 nieuwe laadpalen gepland, in Vaassen ruim 65, in Emst 11 en in Oene 6. Bij iedere laadpaal kunnen twee auto’s tegelijk worden opgeladen. Op de tegels staat een verwijzing naar www.epe.nl /laadpaal en een QR-code die naar die website doorverwijst.

Veel meer laadpalen nodig

Er zijn nu ongeveer 15 openbare laadpalen in de gemeente Epe. Dat zijn er veel te weinig voor het groeiende aantal elektrische auto’s. Daarom laat Epe de komende jaren veel meer openbare laadpalen aanleggen. Naar verwachting zijn er in 2025 300 laadpunten in de openbare ruimte nodig zijn en in 2035 zo’n 1300. De laadpalen zijn bedoeld voor inwoners die hun eigen auto niet op eigen terrein kunnen opladen en voor bezoekers van de gemeente. Wethouder Jan Aalbers: “Op deze manier stimuleren we het gebruik en de aanschaf van elektrische auto’s en willen we bijdragen aan een schonere lucht.”

Inloopbijeenkomst 

Op maandagavond 28 maart is er in het gemeentehuis van Epe een informatiebijeenkomst over de geplande laadpalen. Tussen 19.00 en 21.00 uur kan een ieder binnen lopen in het gemeentehuis. Om 19.00 uur en om 20.00 is er een korte presentatie, waarna er de mogelijkheid is om met de medewerkers van de gemeente over de locaties door te praten. De inloopbijeenkomst is vooral bedoeld voor mensen die niet in de gelegenheid zijn om via de kaart op de geplande locaties te reageren. Men moet zich uiterlijk vrijdag 25 maart aanmelden via gemeente@epe.nl. Via dit mailadres of via het contactformulier op de website van de gemeente kan men vragen stellen. Vermeld als onderwerp: laadpaal. Ook kan men aangeven dat men teruggebeld wil worden. De gemeente Epe is ook bereikbaar via telefoonnummer 140578.

Extra parkeerplaatsen

Op 6 plaatsen in de gemeente waar nu een tekort aan parkeerplaatsen is, zijn extra parkeerplaatsen gepland. Zo zijn op de hoek Steenderkamp/Hoge Weerd in Epe 6 extra parkeerplaatsen met 3 laadpalen gepland. Op de hoek van de Preekberg en de Spoorlaan in Epe komen mogelijk 4 extra parkeerplaatsen met 2 laadpalen. In Vaassen zijn er op 4 plaatsen extra parkeervakken met 2 laadpalen gepland. Op het grasveld Martenshofstede/Egstede zijn 6 extra parkeerplaatsen gepland met 3 laadpalen. Dat is ook het geval bij de Boxhofstede. Daar worden langsparkeervakken omgevormd tot parkeerplaatsen die haaks op de weg staan. Op het pleintje bij de Meester Tiemanstraat/Jan Hamerstraat zijn plannen voor 4 extra parkeerplaatsen en bij de Zwaluwstraat 30-33 zijn 4 extra parkeerplaatsen met 2 laadpalen gepland. Hier worden 3 langsparkeerplaatsen omgevormd naar 6 of 7 parkeervakken die haaks op de weg staan. De gemeente betrekt de omwonenden bij de uitwerking van de plannen. Deze palen worden dit jaar nog niet geplaatst, omdat de voorbereidingen meer tijd kosten.

Planning

Niet alle laadpalen worden gelijk geplaatst. De eerste 11 laadpalen worden nog dit jaar geplaatst. Op welke locaties die komen, hangt af van de inspraakreacties. In de tweede helft van april beoordeelt de gemeente de inspraakreacties en stelt de gemeente het plan mogelijk bij. Samen met de zogeheten Laadvisie stelt het college de kaart met de geplande locaties vast. Op die kaart kan men in mei en begin juni opnieuw reageren. Op dit moment kan men alleen een laadpaal aanvragen www.laadpaalaanvragen-oost voor de locaties op de kaart. Men kan wel een alternatieve locatie aangeven door dit als reactie bij een geplande locatie in te vullen.